Dirijorul Kristjan Järvi, directorul de onoare al Festivalului RadiRo

kristjan-jarvi_c_jpg_681x349_crop_upscale_q95Dirijorul Kristjan Järvi este directorul de onoare al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie. Dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig, acesta va conduce ansamblul pe scena Sălii Radio în serile de marţi, 27 septembrie, şi miercuri, 28 septembrie, de la ora 19:00.
Născut în Estonia şi format în Statele Unite, Järvi şi-a conturat o personalitate muzicală originală, fiind într-o continuă explorare şi redefinire a muzicii clasice. Kristjan Järvi combină formaţia sa clasică cu afinitatea specială faţă de repertoriul tradiţional şi cu pasiunea pentru muzica contemporană.
Concertul nr. 4 în sol minor pentru pian şi orchestră de Rachmaninov, în interpretarea pianistului rus Deniz Kozhukhin, face parte din programul primei seri. Denis Kozhukhin s-a lansat în plan internaţional în 2010, la vârsta de 23 de ani, când a câştigat Premiul I la Concursul Queen Elizabeth din Bruxelles. Cu o interpretare care îmbină virtuozitatea cu inteligenţa şi maturitatea, Kozhukhin are darul rar de a stabili aproape instantaneu o legătură specială cu publicul.
Kozhukhin şi-a consolidat o excelentă reputaţie şi a cântat în cadrul a numeroase festivaluri şi concerte prestigioase, precum şi în renumite săli de concert: a participat la Festivalul Verbier, unde a câştigat Prix d’Honneur în 2003, la Progetto Martha Argerich din Lugano, a colaborat cu Berliner Philharmonie, Kölner Philharmonie, a participat la Klavier Festival Ruhr, Rheingau Music Festival, Jerusalem International Chamber Music Festival, a cântat la Carnegie Hall, Leipzig Gewandhaus, Herkulessaal München, Rotterdam De Doelen, Amsterdam Concertgebouw, Auditorio Nacional Madrid, Accademia Nazionale di Santa Cecilia Milano, Théâtre du Châtelet şi Auditorium du Louvre, Paris.
Programul celei de-a doua seri cuprinde lucrări de R. Strauss, P.I. Ceaikovski şi celebra Rhapsody in Blue de Gershwin, care îl va avea ca solist pe pianistul Stefano Bollani. În căutare de stimuli la fiecare pas, Bollani explorează muzica trecutului, dar mai ales pe cea a prezentului, improvizând în compania unor mari artişti, ca Enrico Rava (mentorul său), Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda.
Bollani colaborează frecvent orchestre de prestigiu la Gewandhaus (Leipzig), La Scala di Milano, cu Orchestre National de Paris şi cu dirijori de renume ca Riccardo Chailly, Kristjan Järvi, Daniel Harding. Cea mai importantă colaborare a carierei sale, începând din 1996 şi până astăzi, este cea cu trompetistul italian Enrico Rava. Au cântat împreună în sute de concerte şi au înregistrat 13 albume, cele mai recente fiind: Tati (ECM, 2005), în trio cu Paul Motian la tobe, The Third Man (ECM, 2007), în duet, şi New York Days (ECM 2008), în cvintet cu Mark Turner, Larry Grenadier şi Paul Motian.
Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii despre Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, pe www.radirofestival.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.