Medicii ameninta cu un protest fara precedent de la 1 august

 

De la 1 august, medicii vor sa blocheze activitatea spitalelor, daca Ministerul Sanatatii nu le da mai multi bani pentru garzile suplimentare.

Medicii cer sporuri cuprinse intre 25% si 75% si sa nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore, transmite printr-un comunicat  Federatia „Solidaritatea Sanitara”, care numara 12.000 de medici.

 

Sindicalistii au initiat o petitie care a fost semnata in cateva ore de peste 700 de angajati din sistemul sanitar din intreaga tara.

 

Medicii sunt sfatuiti sa nu semneze contractele de munca aferente orelor suplimentare daca nu sunt stipulate urmatoarele lucruri:

 

Dreptul la un spor cuprins intre 25% si 75% (25% este minim obligatoriu) ;

Dreptul la toate sporurile pentru conditiile de munca aplicabile la locul de desfasurare a garzilor si la sporul de noapte;

Dreptul la concediul de odihna pentru contractele individuale de munca aferente garzilor suplimentare;

Dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore;

Dreptul de a avea liber dupa garda cel putin 24 de ore.

 

Federatia a transmis aceasta recomandare prin e-mail la 12.000 de medici din spitalele publice si avertizeaza ca daca toti o vor pune in practica atunci se va ajunge la blocarea sistemului sanitar.

Potrivit unui studiu recent, medicii din Romania ajung sa lucreze fara intrerupere peste 30 de ore, dupa modelul: programul normal de lucru (6 ore) + garda (18 ore) + programul normal de lucru (6 ore).

 

In replica, Ministerul Sanatatii afirma ca intr-adevar,  conditiile de munca si de plata ale medicilor din Romania suporta multe imbunatatiri, iar misiunea Ministerului este sa le puna in practica in cel mai scurt timp posibil.

 

Vineri a avut loc o intalnire de lucru a reprezentantilor ministerului  cu Solidaritatea Sanitara in care au fost discutate aceste probleme.

 

Garzile efectuate de personalul medical in afara programului de lucru vor fi facute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat si platite in baza legislatiei actuale. Ministerul Sanatatii a initiat si un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta tema pentru a ne asigura in interesul personalului medical ca nu vor exista discrepante la plata contractelor de munca incheiate cu unitatile sanitare. La inceputul acestei saptamani va fi trimisa catre spitale o circulara care sa clarifice modul de redactare a acestor contracte in contextul prevederilor OUG20/2016 asa incat procesul sa se desfasoare fara probleme.

 

De comun acord cu reprezentantii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor sa fie incluse in modificarile ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru si garzile din unitatile sanitare.

 

Ministerul Sanatatii lucreaza in regim accelerat la aceste modificari.

 

 

Ministerul Sanatatii asigura inca o data intregul personal medical si pe toti pacientii ca are deschidere fata de orice sugestie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.