Bucurestiul va avea incinerator de deseuri

Incineratorul de deșeuri si modernizarea retelei de termoficare sunt proiecte prioritare si au fost deja facuti primii pași pentru accesarea fondurilor europene si demararea investitiilor, a declarat viceprimarul Capitalei,  Aurelian Badulescu citat de site-ul arenaconstruct.ro.

Prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) au fost alocate fonduri europene de 180 de milioane de euro pentru incineratorul de deșeuri, adica circa 70% din banii necesari pentru intreaa investitie care va costa circa 250 de milioane de euro.

Bucurestiul este una din putinele mari orase europene care nu are incinerator de deseuri, instalatie care are dublu scop: scade mult ritmul de umplere a gropilor de gunoi si produce energie electrica si/sau termica.

Prin incinerare cantitatea de deseuri menajere dintr-un oras se reduce cu 90%.

In plus, cenusa rezultata din incinerare este total ne-poluanta si poate fi folosita ca material de baza pentru constructia de sosele.

Ca exemplu: conform cotidianului The New York Times, Danemarca are 39 de incineratoare care deservesc 98 de municipalitati, totul intr-o tara de numai 5 milioane si jumatatate de locuitori.

O conditie esentiala: proiectul pentru incinerarorul bucurestean trebuie finalizat pana in anul 2022, ca sa se inscrie in termenele de plata prevazute de POIM

Viceprimarul Badulescu sustine  ca pentru acest proiect exista un calendar asumat de Primăria Generala cu toate etapele necesare pentru finalizarea investitiei.

Dupa finalizarea studiului de fezabilitate si a master planului de gestionare a deseurilor se va depune cererea de finantare cu termen limită ianuarie 2018, mai precizeaza arenaconstruct.ro.

Modernizarea retelei de termoficare se va face tot cu ajutorul fondurilor europene acordate prin POIM,  187 de milioane de euro, a adaugat Aurelian Badulescu.

Pentru acest proiect cererea de finantare trebuie depusa pana la sfarsitul lui 2017 iar finalizarea investitiei este estimata in 2023.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.