Miodrag Belodedici, campionul cu cele două ”Stele”

Miodrag Belodedici rămâne singurul fotbalist român care a cucerit două Cupe ale Campionilor, cu Steaua Bucureşti în 1986 şi cu Steaua Roşie Belgrad în 1991. ”Belo” s-a născut în Caraş-Severin şi a început să practice fotbalul după ce i-au fost remarcate aptitudinile fizice de către părinţi, dar mai ales de profesorii de atunci. Şi acum îşi aminteşte perfect ziua în care s-a prezentat pentru selecţie la echipa Minerul Moldova Nouă:

“Am plecat din comuna Socol, judeţul Caraş-Severin cu tata pentru a da probă de joc la Minerul Moldova Nouă. Eram în clasa a 8-a şi în aceea zi am făcut un antrenament cu echipa de seniori. În urma probei, cei de acolo mi-au spus să mă prezint la antrenamente, când începe campionatul. Atunci am primit prima legitimaţie de jucător.”

După un an petrecut la Luceafărul Bucureşti, Belodedici a fost remarcat de preşedintele Stelei, Ion Alecsandrescu, cel care l-a adus în 1982 la Steaua la vârsta de 18 ani. După o perioadă de şase ani petrecută la echipa militară, în care a cucerit şapte trofee interne plus Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei, pe 19 decembrie 1988 fostul libero a fugit din România în Iugoslavia, unde după un an de suspendare a jucat la Steaua Roşie Belgrad, echipa pe care o susţinea din copilărie. În 1991, după un scenariu asemănător cu cel din 1986, de la Sevilla, Belodedici a câştigat cu Steaua Roşie Belgrad ce de-a doua Cupă a Campionilor Europeni din carieră.

Cu două ”Stele” a strălucit în arena internaţională, inima fiindu-i împărţită între cea de la Bucureşti şi cea de la Belgrad. Cu ambele a obţinut aceeaşi performanţă şi vorbeşte modest despre această reuşită:

“Am avut norocul să ţin cu două echipe, două Stele. Eu fiind născut într-un sat aproape de graniţa cu Serbia, am aflat mai întâi despre Steaua Roşie Begrad. După ce am avut prima legitimaţie la Moldova Nouă şi am început să joc în judeţ şi mai apoi în ţară, atunci i-am observat pe cei de la Steaua Bucureşti. Am avut idoli la Steaua şi îmi plăcea foarte mult echipa naţională. Norocul meu, nu ştiu de unde, am jucat şi la una şi la alta şi am cucerit cu amândouă Cupa Campionilor. VISUL MEU DIN COPILĂRIE S-A ÎMPLINIT.”

Citeste AICI intreaga poveste a lui Miodrag Belodedici

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.