O nouă variantă a poveștii lui Tarzan

Sursa foto: reportajede.news

Era de aşteptat ca, odată cu instalarea verii, numărul premierelor să rămână mic, dar iată că avem chiar 5, fiecare din alt gen. Merită sigur o vizită la cinema filmul de aventuri „Legenda lui Tarzan”, al cărui binecunoscut personaj titular nu mai este doar un om-maimuţă, ce sare din copac în copac şi-şi apără femeia când e în pericol. Bine jucat de foarte prezentabilul Alexander Skarsgård, el este pus acum în slujba unui mesaj moral superior, ba chiar aduce un mesaj politic.

Această nouă variantă a poveştii lui Tarzan este ancorată în istorie, în perioada colonială de la sfârşitul secolului XIX, când Regele Leopold al II-lea al Belgiei îşi însuşea Statul Congo prin brutalitate maximă. Sub regimul lui, au murit milioane de congolezi.

Filmul surprinde începuturile unei societăţi de exploatare a bogăţiilor de acolo, pe care monarhul belgian a folosit-o în beneficiul personal. În finalul lui apar parte din acuzele aduse la nivel intenaţional acestui rege, în urma cărora, a fost obligat, în 1908, de către propriul său guvern să cedeze controlul coloniei autorităţilor publice.

De altfel, personajul George Washington Williams, trimis al guvernului american bine jucat de Samuel L. Jackson, este inspirat de Consulul Britanic Roger Casement, cel care a întocmit un raport despre ororile Regelui Leopold al II-lea.

Cum filmul este o producţie din Statele Unite, George apare ca americanul bun, de culoare, inteligent, tolerant, care ţine la libertate şi e mustrat de coştiinţă pentru atrocităţile comise împotriva pieilor roşii, în contrast cu Leon Rom, emisarul monarhului belgian excelent interpretat de Christoph Waltz, portretizat ca fiind europeanul exploatator, brutal, geniu al răului gata să tranzacţioneze viaţa lui Tarzan pentru o avere în diamante, suficiente cât să umple cuferele goale ale regelui Leopold. Iar cel care e gata să plătească această avere este Mbonga, şeful tribului jucat de Djimon Hounsou, care deţine muntele ce ascunde nestematele şi care vrea să răzbune moartea fiului său, fără să-şi dea seama că tranzacţia aceasta poate însemna şi propriul sfârşit.

Rugat fierbinte de George, Tarzan renunţă la calitatea sa comodă de Lord John Clayton pentru a da o raită prin locurile copilăriei printre gorile şi de a cerceta ce se întâmplă în Congo. Acest lucru este un prilej pentru o serie de flashback-uri semnificative despre adoparea lui de către mama-gorilă şi relaţiile foarte speciale pe care le are cu toate animalele junglei, ce se dovedesc utile în impresionanta bătălie finală împotriva coloniştilor, în care acestea se aliază cu băştinaşii. Bineînţeles că îi este alături şi Jane, dragostea vieţii lui interpretată de Margot Robbie care a trăit armonios cu membrii tribului în care tatăl ei era profesor.

În regia lui David Yates, cel care ne-a încântat cu seria „Harry Potter”, „Legenda lui Tarzan” impresionează prin virtuţile sale plastice, prin imaginile reale sau generate pe computer, prin clipele de magie, de entuziasm, de nostalgie, de duioşie şi de eleganţă. Cum spuneam, merită să-l vizionaţi la CinemaPRO, Glendale Studio sau oricare cinematograf de mall, dar mai ales la IMAX.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.