Rică Răducanu – un personaj unic în peisajul „sportului rege”

Farmecul vietii rapidiste a fost creat în 93 de ani de existenţă de personaje de poveste – unele aflate pe gazon, altele în tribună – care au avut un numitor comun: dragostea pentru culorile alb-vişinii.
Legendarul fost internaţional, care a jucat la Rapid, Sportul şi Steaua, va ramâne în memoria microbiştilor drept portarul care salva goluri imposibile şi încasa goluri simple, din cauza neatenţiei.

Glumele şi nonconformismul său pe teren, au făcut timp de zeci de ani deliciul celor care l-au cunoscut pe cel care a devenit celebru în lumea fotbalului drept Rică Răducanu, dar al cărui nume real, în acte, este Necula Răducan.
Personaj pitoresc şi plin de umor, Rică Răducanu este una dintre legendele vii ale Rapidului, echipă la care a evoluat timp de un deceniu. În perioada 1965-1975 a apărat poarta echipei de fotbal Rapid Bucureşti la care a debutat în Divizia A.
Stilul său de a apăra, deşi extravagant, a fost eficient şi a condus la câştigarea campionatului în anul 1967, primul din istoria echipei, şi a două Cupe ale României în 1972 şi 1975.
S-a calificat împreună cu naţionala României la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970, unde a jucat împotriva Braziliei, viitoarea campioană mondială.
Doi ani mai târziu s-a calificat cu echipa naţională în sferturile de finală ale Campionatului European.

Ultimul portar boem din fotbalul nostru are în palmares primul gol înscris în meci oficial de un ultim apărător din acţiune, pe aici prin Carpati, şi totodată primul goalkeeper surprins în off-side. Stilul său spectaculos, dar inconfundabil, de a sta în poartă a creat multe atacuri de panică în rândul antrenorilor pe care i-a avut pe bancă, dar şi în tribune între fani. Oare ca antrenor, şi-ar dori un astfel de jucător?

Citeste AICI intreaga povestea a lui Rică Răducanu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.