Cele mai interesante evenimente din București – 30 iunie 2016

CINEMA

Cinemateca Eforie găzduieşte, de la ora 19:00, ultima întâlnire din această stagiune a programului „Cinemateca pentru toţi”, susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu şi având tema „Cinema şi propagandă în istoria filmului românesc”. Prelegere de azi abordează subiectul: „Filmul politic românesc, înainte şi după 1989”, reprezentat de producţii precum „Probleme personale” (1981) de David Reu, „Sezonul pescăruşilor” (1984/1990) de Nicolae Opriţescu şi „Drumeţ în calea lupilor” (1989/1990) de Constantin Vaeni. Accesul publicului este liber.

La Spaţiul Public European, tot de la ora 19:00, KineDok prezintă filmul „Îmi place asta super, mult, cel mai tare”, un portret sensibil al relaţiei pline de compasiune dintre regizoarea croată Eva Kraljević şi sora sa, care îşi învige handicapul prin inteligenţă şi umor, calităţi ce o transformă într-un star al ecranului.

La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00, rulează drama „True Grit/ Adevăratul curaj”, o poveste în stil western despre răzbunare şi onoare, adusă pe marele ecran de Joel şi Ethan Coen, care au adaptat romanul clasic al lui Charles Portis, folosindu-se de actori precum Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld.

SPECTACOL

În cadrul Festivalului „Teatru, Stradă şi Copil”, Compagnie du Petit Monsieur susţine două reprezentaţii gratuite cu spectacolul „Deux secondes !”, la orele 11:00 şi 19:00, în Parcul „Lumea Copiilor”.

MUZICĂ

Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, penultimul concert al Stagiunii 2015-2106, dirijat de Gerd Schaller şi având în program: Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, în mi bemol major de Beethoven – solist Alon Goldstein şi Simfonia nr. 7 de Bruckner.

Tot de la ora 19:00, la Teatrul Elisabeta are loc concertul „Întâlnire pe Gange”, cu care se încheie Festivalul „Namaste India” 2016, fiind susţinut de: Pandit Vishwa Mohan Bhatt – creator al instrumentul Mohan Veena şi câştigător al unui Premiu Grammy în 1994 şi de Nihar Mehta, descendent al uneia din cele mai însemnate şi respectate familii de filosofi şi muzicieni din Ahmedabad.

Sala Radio găzduieşte, de la ora 20:00, un nou concert din seria Jazz Night Out, un show susţinut de Omar Sosa Quarteto Afro Cubano, în care ritmul şi pasiunea fac regula.

Tot de la ora 20:00, Gabriela Costa – voce şi percuţie, Vlad Gălăţianu – chitară şi voce şi Alex Man – contrabas cântă în ceainăria La Un Ceai.

Trupa americană Rosetta susţine un concert în Control Club, în deschiderea căruia, începând cu ora 21:00, cântă trupele North din America şi Valerinne din Bucureşti.

EXPOZIŢII

În Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni, de la ora 18:00, este vernisată expoziţia „Lucia Beller. Poveste, graţie, creaţie”, deschisă până pe 7 august.

La parterul Muzeului Naţional de Artă Contemporană, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziţiei „Jiri Kovanda. Anti-eroism şi rezistenţă”, organizată împreună cu Centrul Ceh, cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti. Deschisă până pe 23 octombrie, expoziţia prezintă, pentru prima oara în România, o privire de ansamblu asupra operei acestui artist important, în care publicul şi intimul, politicul şi poeticul, vizibilul şi invizibilul, umorul şi existenţialul coexistă.

CARTE

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00, are loc lansarea volumului de scrisori adresate de marea campioană Lia Manoliu fratelui său, Iacint Manoliu, în anul 1968, an în care sportiva a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Mexico-City. Invitaţi: Gabriela Szabó, Romulus Rusan, Tiberiu Stama, Dan Serafim şi Iacint Manoliu, moderator: Silvia Colfescu.

CONFERINŢE

Conferinţele de final ale proiectului „Culture Through Music” se încheie cu atelierul susţinut de Helga Rut Gudmudsdottir, Director al Centrului Islandez pentru Cercetare în Muzică, de la ora 10:00, în sala mare a sediului ArCuB din Str. Lipscani 84-90, unde, de la amiază se desfăşoară şi o dezbatere. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

În Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Christian Moraru, profesor de literatură americană şi teorie critică la University of North Carolina din Greensboro, susţine conferinţa „Muzeu naţional şi arhivă mondială: literatură şi estetică după statul-naţiune”, organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.