Zeci de morți și numeroși răniți în atacul sângeros din Istanbul

Primele indicii conduc spre gruparea jihadistă Stat Islamic ca autor al atacului terorist de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, a spus, în această dimineață, premierul turc, Binali Yildirim, care a anunțat că cel puțin 36 de oameni și-au pierdut viața și multe alte persoane au fost rănite, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naționalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.

El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport și a dezmințit zvonul că unul dintre teroriști ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilitățile.

Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).

Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.

„Există o amenințare globală și obiectivul este uciderea de oameni nevinovați. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toți”, a spus el.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, prin intermediul ambasadei României la Ankara şi a Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat şi a contactat, în regim de urgenţă, autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se află şi persoane de cetăţenie română.

Cele două misiuni au declanşat procedurile consulare standard în astfel de situaţii şi se află în legătură cu autorităţile turce, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţei legale.

Suplimentar, o echipă consulară din cadrul Consulatului General al României la Istanbul s-a deplasat la faţa locului pentru a oferi asistenţa consulară necesară.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Liviu Iolu a declarat, aseară, că nu există date referitoare la cetăţeni români implicaţi în atentatul de la Istanbul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.