Lia Manoliu, discobola de Cartea Recordurilor!

Lia Manoliu a rămas în memoria generaţiei actuale prin prisma complexului sportiv care-i poartă numele, însă puţini sunt cei care ştiu cine a fost cu adevărat această sportivă complexă. Scurt şi cuprinzător spunem despre această doamnă de legendă: că s-a născut la Chişinău, a devenit specialistă în aruncarea discului, iar între 1952 şi 1972 a participat la toate cele 6 ediţii ale Jocurilor Olimpice. A cucerit aurul în 1968 la Ciudad de Mexico.

Încă din copilărie, Lia era cunoscută ca o sportivă polivalentă. Nu era sport unde să nu se implice şi ea. Elevă a Liceului Regina Maria din Capitală, aceasta şi-a stabilit drumul în momentul în care, la numai 18 ani, pe 22 mai 1950, Lia Manoliu izbutea să devină prima sportivă din România care a aruncat discul la peste 40 de metri, iar 10 ani mai târziu, trecea şi pragul de 50 de metri.

Până să se dedice definitiv atletismului, Lia Manoliu a făcut performanţă în tenis de masă, baschet şi volei. La atletism se poate lăuda cu 12 titluri naţionale la aruncarea discului şi alte 7 balcanice. Toate aceste rezultate sunt doar o parte din performanţele uluitoare ale celei considerate ultima reprezentantă a „omului Renaşterii“ în sportul mondial.

Prima sa participare la o ediţie a Jocurilor Olimpice avea să fie consemnată în 1952, la Helsinki. A încheiat pe locul 6 şi avea să aştepte până în 1960 pentru a cuceri prima medalie olimpică. Se întâmpla la Roma. S-a calificat în finală de pe poziţia a 9-a şi nimeni nu îi dădea şanse, dar a obţinut bronzul. De-a lungul participării sale la Jocurile Olimpice s-a luptat cu aruncătoarele ruse, iar în anul 1968 eforturile sale au fost încununate cu aurul olimpic. În Mexic a aruncat din prima 58 de metri şi 28 de centimetri, doborând recordul olimpic. A cucerit primul şi singurul aur din istoria aruncării discului în România.

Citeste AICI intreaga poveste a Liei Manoliu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.