Anişoara Cuşmir Stanciu – o campioană olimpică cu şase recorduri mondiale la săritura în lungime

A bătut de 6 ori recordul mondial, după sute de salturi şi mii de kilometri alergaţi, dar a fost obligată să se retragă la apogeul carierei. Anișoara Cușmir Stanciu a fost un fenomen în atletismul românesc, iar săritura ei în lungime care a atins 7,43 metri a devansat toate previziunile vremii.

Anii ’80 au fost dominați în atletismul românesc de rivalitatea dintre stelista Anișoara Cușmir Stanciu și rapidista Vali Ionescu, un duel din care a avut de câștigat, în primul rând, sportul românesc, cum povesteşte astăzi marea campioană: „Pentru mine, în general, nu au existat adversare „nume”, au existat adversare „cifre”. Eu permanent am încercat să mă autodepăşesc, să-mi propun anumite cifre, pe care să le depăşesc, şi automat a ieşit şi performanţa”.

Născută la Brăila, în 1962, Anișoara Cușmir Stanciu a început atletismul la vârsta de 10 ani, dar adevăratele performanțe au venit abia după ce a fost preluată de antrenorul Ioan Moroiu. El i-a șlefuit calitățile de săritoare în lungime și, la scurt timp, au apărut şi rezultatele.

Performanța pentru care a fost apreciată de întreaga lume a venit în 1984, când Anișoara Cușmir Stanciu a devenit campioană olimpică, în orașul american Los Angeles, dar şi momentul în care a stabilit recordul mondial la Internaționalele României, cu o săritură de 7 metri și 43 de centimetri. Presa internaţională titra atunci, despre saltul său fantastic, că nu intra în calculele specialiștilor nici măcar în următorii zece ani.

Interesant este că nu aceea a fost cea mai bună săritură a ei, îşi aminteşte Anișoara Cușmir Stanciu: „Specialiştii nu se aşteptau la aşa ceva, eu şi antrenorul meu, însă, ne aşteptam… În acelaşi concurs am avut şi neşansa unei sărituri depăşite, care putea să fie, care era, de fapt, mult mai bună. Însă aşa este sportul, am rămas cu 7,43 metri”.

În palmaresul Anișoarei Cușmir Stanciu se mai află șase recorduri mondiale şi titlurile de vicecampioană mondială și europeană.

Citește întreaga poveste a Anișoarei Cușmir Stanciu AICI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.