Alexandru Buligan – unul dintre cei mai mari portari din istoria handbalului românesc

Pentru a fi portar de handbal trebuie să dai dovadă de nişte reflexe ieşite din comun, pentru că mingea pleacă din mâna adversarului cu o viteză incredibilă şi, ţinând cont şi de distanţa mică dintre cei doi oponenţi, timpii de reacţie se reduc deseori la o fracţiune de secundă. Alexandru Buligan a dovedit încă din copilărie că posedă calităţile necesare pentru a apăra poarta de 2 metri pe 3, talent care nu putea scăpa neobservat ochiului versat al antrenorilor de handbal.

Calităţile native ale lui Alexandru Buligan ne sunt reamintite de reputatul antrenor de handbal Gheorghe Sbora: ”Pe lângă faptul că a avut un aspect somatic foarte impunător, cu o talie destul de mare şi cu calităţi deosebite pentru acest post, cel de portar, el a fost deosebit şi ca om, a avut un caracter deosebit”.

Cooptat de Politehnica Timişoara pe când avea doar 16 ani, Buligan a debutat în prima ligă în septembrie 1976. El a apărat poarta bănăţenilor pentru următorii 12 ani, remarcându-se prin nişte parade care păreau că sfidează legile fizicii.

Cu echipa timişoreană, Alexandru Buligan a cucerit campionatul şi Cupa României, această ultimă performanţă din 1986 reprezentând una dintre cele mai dragi amintiri ale portarului, ţinând cont de ce a însemnat ea pentru oraşul de pe Bega, în condiţiile tulburi ale unei perioade în care regimul politic se implica nestingherit şi în sport. Buligan a mai evoluat la Steaua şi Dinamo, iar în Spania a jucat pentru Arrate, Lagun Aro şi Portland San Antonio, cu aceasta din urmă cucerind campionatul spaniol, Cupa Cupelor şi Liga Campionilor.

Citește întreaga poveste a lui Alexandru Buligan AICI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.