Teatrul Noh vine la București

Pe 16 iunie, bucureștenii sunt invitați să vadă pe scena Sălii Studio de la TNB, una dintre cele mai vechi forme de spectacol japonez, Teatrul Noh.

Teatrul Noh are în el elemente care ţin de artele mânuirii sabiei şi de asemenea urmăreşte foarte mult psihologia samurailor si pune foarte mult accent pe imaginaţia spectatorului.

japonia

Compania Yamamoto Noh Theatre va susţine, de la ora 19.30, spectacolul ”Demonul muntelui”.

Piesa are la bază un motiv foarte cunoscut în partea de nord-est a Japoniei, cel al femeii bătrâne demon.

Nu este o simplă poveste cu fantome, ci este o poveste care încearcă să redea publicului o întreagă saga umană, cu tristeţe, sigurătate şi tot ce ţine de sufletul omului.

Reprezentația de la București va beneficia de traducere în limbile română și engleză.

Cu o tradiţie îndelungată în Osaka, de peste 9 decenii, compania încearcă să facă cunoscut teatrul Noh publicului tânăr din țară și străinătate.

Compania a creat si aplicaţii pentru smartphone: ”WeNoh!” – poate fi descărcată gratuit și oferă informații, în limba engleză și japoneză, despre fiecare spectacol, de la subiectul piesei, pâna la detalii despre costume, măști si actori, iar pe ”Ohayaski sensei” poți testa muzica instrumetelor specifice.

În 2008, Teatrul Noh a fost inclus în Patrimoniul cultural imaterial UNESCO, iar conducătorul trupei Yamamoto Noh Theatre, actorul Akihiro Yamamoto a fost desemnat păstrătorul unui tezaur cultural intangibil japonez.

”El ca persoană este un obiect de patrimoniu. Prin aceasta vă rog să aveţi în vedere faptul că în acest spectacol, practic, o să interpreteze o comoară vie” a spus Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei în România, în cadrul unei conferințe de presă susținută la reședința sa din Capitală.

Autor: Andreia Bârsan

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.