Campionatul European de Fotbal 1992

Cea de-a 9-a editie a Campionatului European de Fotbal desfasurata in Suedia a fost una influentata din plin de politica.
euro 1992 GermaniaGermania a jucat pentru prima oara ca echipa unificata, URSS a participat ca o selectionata a Comunitatii Statelor Independente (CSI), iar Iugoslavia a fost descalificata din cauza problemelor din Kosovo desi ocupase locul 1 in preliminarii in fata Danemarcei.

Astfel, cu putine zile inainte de startul turneului final, danezii au fost anuntati ca trebuie sa isi amane vacantele si sa se prezinte in Suedia.

euro 1992 Franta AngliaIn grupa A, Suedia si Danemarca au reusit surpriza si s-au calificat in fata Frantei si a Angliei, iar, in grupa B, Olanda si Germania s-au calificat in detrimentul Scotiei si a CSI.

In semifinale, Germania a trecut de gazde cu 3-2, iar Danemarca a invins la 11 m campioana europeana din urma cu 4 ani, Olanda.

euro 1992 Danemarca Peter SchmeichelIn finala, nemtii s-au lovit de zidul numit Peter Schmeichel, portarul danez reusind sa blocheze toate atacurile germanilor.
Danezii s-au lasat dominati si au jucat pe contraatac, iar John Jensen si Kim Wilfort au reusit sa marcheze de 2 ori pentru cea mai mare performanta fotbalitica a tarii lor.

In echipa turneului si-au facut loc printre altii Bergkamp, Blanc si Laudrup.
Aceasta a fost ultima editie la care au participat 8 echipe, peste 4 ani in Anglia, urmand a lua startul 16 nationale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.