Participare românească la Talisker Whisky Atlantic Challenge, cea mai dură competiție de canotaj din lume‏

Astăzi a avut loc lansarea oficială a inițiativei celor patru români care vor traversa Oceanul Atlantic într-o barcă cu vâsle. Aceștia sunt Andrei Roșu – sportiv de anduranță și ultra-maratonist, Vasile Oșean – doctor în medicină sportivă și Emil Curteanu – fost canotor, echipă căuntându-și cel de-al patrulea membru. Ei vor traversa Oceanul Atlantic în cursul celei mai dure competiții de canotaj din lume – Talisker Whisky Atlantic Challenge.
Echipa va parcurge vâslind peste 5000 de km în aproximativ 60 de zile, pe traseul – La Gomera Insulele Canar până în Antigua – Caraibe, pentru împlinirea unei cauze sociale pentru HOSPICE Casa Speranței, ce va consta în completarea fondurilor necesare realizării unui Campus socio-medical la Adunatii Copăceni, destinat copiilor diagnosticați cu boli rare sau limitatoare de viată.

Desigur, pentru această expediție există și temeri dar acestea sunt doar un stimulent în plus. Andrei Roșu spune că a nu te pregăti pentru o victorie, înseamnă a te pregăti pentru un eșec. Însă cu toate pregătirile pe care le face tot se teme de furtună. O furtună nu poate fi simulată în condiții de antrenament. Pentru Vasile Oșean, medic sportiv temerea este nu o posibilă furtună în sine ci mai degrabă probleme de comunicare ce pot apărea în timpul unor situații de criză. Emil Curteanu, fost canotor pare a avea o ușoară temere legată de efectele privării de somn pe o perioadă îndelungată.

De altfel, pentru a rezista în asemenea condiții 5000 de kilometri programul fiecărui membru al echipei este foarte strict reglememntat: în primul rând două ore fiecare dintre ei va vâsli iar două ore se va odihni. Apa potabilă necesară pe parcursul acestei călătorii se va obține prin desalinizarea apei de mare cu ajutorul unei pompe electrice ce se va încărca cu baterii fotovoltaice. Hrana va fi pregătită și porționată pe zile și, conform standardelor medicale pentru aceste situații, fiecare dintre membrii echipajului va trebui să consume cel puțin 6000 de calorii zilnic.

„Talisker Whisky Atlantic Challenge” este cea mai dură cursă de canotaj din lume, care aliniază la start un număr limitat de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: echipa nu va primi niciun suport din exterior în timpul cursei, iar membri vor trebui să facă fată unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non-stop timp de săptămani. Barca va avea o limită de lungime și lătime, poate fi construită numai din anumite materiale, nu va putea fi reparată pe parcurs și va fi echipată cu provizii numai la start.

Pregătirile echipei pentru traversarea Atlanticului vâslind durează doi ani și includ antrenamente complexe, sală de fortă, cursuri de navigație, înot și un test unic de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle. Startul oficial al cursei internaționale de canotaj „Talisker Whisky Atlantic Challenge” va avea loc în decembrie 2017.
Însă în acest moment, inițiativa începe cu o competiție adresată românilor iubitori de aventură: echipa își caută cel de-al 4-lea membru care să ocupe un loc în barca ce va scrie istorie pentru România;
Românii interesați se pot înscrie în concursul pentru cel de-al 4-lea membru pe www.atlantic4.ro, pană pe 15 iunie 2016.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.