Numar record de locuinte noi in Capitala

In primul trimestru din 2016 au fost inregistrate, la nivel national, aproape 212.000 tranzactii imobiliare, cu aproape 13.000 mai mult fata de primele trei luni din 2015, potrivit datelor Asociatiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Fara surprize, cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate in primul trimestru in zonele cu PIB-ul pe locuitor cel mai ridicat, adica in Bucuresti – 20.300, apoi in Ilfov – 11.400 si, in fine, in judetul Timis – 10.397.

Recordurile din 2006-2008 au fost depasite

Ritmul constructiilor de cladiri de birouri si de locuinte din perioada 2006-2008 a fost alert, dar, din fericire, nu repetam cresterea exploziva a preturilor din acea perioada.

Indexul imobiliar realizat de Ziarul Financiar spune ca in aprilie anul acesta pretul mediu al apartamentelor de 3 camere intr-un bloc vechi in Bucuresti a crescut fata de anul trecut, dar numai cu circa 1.600 de euro.

La un pret mediu in jur de 78.000 de euro pentru 3 camere in bloc vechi suntem departe de preturile nebune din 2008. Dar ca numar de locuinte noi, Capitala inregistreaza record dupa record.

Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker afirma ca deja anul 2015 a fost cel mai bun an din istoria pietei rezidentiale din Bucuresti si Ilfov, pentru ca au fost livrate 11.000 de apartamente noi, iar dupa toate previziunile se pare ca in 2016 vor fi livrate peste 14.000 de locuinte noi.

Birourile sunt si ele „pe val”

Zona Barbu Vacarescu-Aviatiei-Pipera are concentrarea cea mai mare de cladiri noi de birouri, dar „reinvie” si zona Unirii – Bd. Mircea Voda, atat pe segmentul de locuinte cat si pe segmentul de birouri.

Indexul imobiliar al Ziarului Financiar spune ca trei camere la Piata Unirii intr-un bloc vechi costa cu 10.000 de euro mai mult decat 3 camere la Piata Victoriei.

Trebuie sa ne asteptam la o mare „lovitura imobiliara” in acea zona si anume fostul mega-proiect Esplanada Unirii dintre Bd. Unirii si Bd. Octavian Goga, care va reveni la viata sub numele de „Cartierul Justitiei” si este inclus in programul de finantare al Bancii Mondiale.
Banca Mondiala s-a ferit sa faca o estimare, dar se pare ca totul va costa 270 de milioane de euro.

Pentru 270 de milioane de euro vom avea sediile noi ale Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Curtii de Apel Bucuresti, judecatoriile sectoarelor 2 si 5, parchetele de pe langa Tribunalul Bucuresti, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri.

Deja terenurile virane din zona Sfanta Vineri-Logofat Udriste au fost populate de macarele, se construiesc birouri si apartamente.

In plus, nu departe de Unirea, pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi, IKEA construieste ansamblul de birouri de 50 de milioane de euro, in care vor lucra 3000 de oameni.

Revin bucurestenii catre centru?

Revin cei care au un serviciu in zona centrala, care au copii, si care trebuie sa vina la serviciu in fiecare zi.

Zonele rezidentiale cele mai cautate acum 10 ani (Paradisul Verde, Pipera, Iancu Nicolae, Otopeni) s-au dezvoltat fara un plan urbanistic unitar: s-au construit mii de vile fara sa se construiasca si scoli, sau sectii de politie, sau policlinici, sau gradinite.

Pe cativa kilometri cat are strada Iancu Nicolae nu exista decat un singur supermarket care este si super-scump.

Reteaua de transport in comun este subdezvoltata in aceste zone foste exclusiviste, chiar si strazile secundare sunt sub-dimensionate.

Segmentul mediu conduce piata

Nu trecut vremea zonelor exclusiviste, cu locuinte de lux, dar ele nu mai sunt port-drapelul dezvoltarii imobiliare din Capitala.

Coldwell Banker spune ca peste 50% din locuintele care vor fi livrate in acest an se incadreaza in categoria „mass market”, adica acelea care se cumpara mult prin programul Prima Casa. Metrul patrat util in cazul acestor apartamente se situeaza in intervalul 800-950 euro si au acces usor la transportul in comun.

Un procent de circa 12% din totalul locuintelor care vor livrate in acest an poate fi incadrat in segmentul „low market”, la un pret pe metru patrat util de 700-800 euro. Sunt la limita exterioara a cartierelor, cu acces mai greu la transportul in comun.

Dar, vor fi si peste 1000 de locuinte noi livrate in acest an pe segmentul „premium”, adica pentru clienti care au un venit familial de peste 4.000 de euro si care sunt gata sa plateasca peste 2.000 euro pe metru patrat util.

S-au inmultit si constructiile in zona Grozavesti-Orhideea- Politehnica
Este „perla imobiliara” de-abia descoperita, pt. ca este plasata mult mai aproape de Unirii, de Universitate si de Piata Victoriei decat zona Pipera, sa zicem.

Firma de consultanta imobiliara ESOP afirma ca in Grovavesti-Orhideea-Politehnica sunt in constructie 8 centre de afaceri si, in plus, in 2016 si 2017 tot aici vor fi date in folosinta 1600 de apartamente.

Evident ca dat fiind amplasarea, nu pot sa fie decat apartamente scumpe si foarte scumpe, in niciun caz mass-market.

Avand in vedere ca de la Grozavesti pana la Semanatoarea, de-a lungul Dambovitei, mai sunt o multime de terenuri care se preteaza la constructii, este foarte posibil ca acolo sa vedem un cartier mai dinamic decat Barbu Vacarescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.