Ivan Patzaichin, amiralul flotilei românești de caiac-canoe

În poveștile mitologiei grecești, luntrașul Caron primea o monedă la începutul fiecărei călătorii. În poveștile sportului românesc, luntrașul Patzaichin primea o medalie de aur la sfârșitul fiecărei curse.

Singura persoană din lume cu grad de general și titlu de amiral, campionul de la Mila 23 și-a învățat adversarii, de-a lungul întregii cariere, două lucruri importante. Dacă ai pagaia ruptă și te numești Patzaichin, atunci nu te oprești din cursă, continui lupta și la final te încununezi învingător. Dacă ai pagaia întreagă și te numești Patzaichin, atunci… faci exact același lucru.

Un punct de reper din ce în ce mai îndepărtat de oponenții săi, Ivan Patzaichin le-a oferit de fiecare dată imaginea unui siaj perfect lăsat de ambarcațiunea sa, un deja vu cu care aceștia se vor obișnui încă de la primele curse, indiferent de dificultatea întrecerii sau de condițiile vremii.

De patru ori campion olimpic și de nouă ori campion mondial, amiralul venit din Delta Dunării a „scufundat” rapid și campionatul României, o competiție care a fost nevoită să se declare învinsă în fața sa timp de 27 de ediții.

Mai târziu, aflându-se la timona armadei tricolore în calitate de antrenor, a îmbogățit palmaresul românesc cu peste 150 de medalii europene, mondiale și olimpice.

Citește întreaga poveste a lui Ivan Patzaichin AICI

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.