Cele mai interesante evenimente din București – 24 mai 2016

CINEMA

Azi, la Cinemateca Eforie au loc ultimele proiecţii ale primei ediţii a Black Sea Arts Festival, şi anume producţii din Republica Moldova ce rulează astfel:
– de la ora 18:00, „Lăutarii”, film muzical realizat de Emil Loteanu în 1972;
– de la ora 20:30, scurtmetrajul „Milika”, în prezenţa realizatorului Valeriu Jereghi care spune povestea unei fetiţe de cinci ani care încearcă să-i aducă la un loc pe părinţii divorţaţi;
– de la ora 21:25, dramedia „La limita de jos a cerului”, proiectată în prezenţa regizorului Igor Cobileanski.

În Amfiteatru „Ion Heliade Rădulescu” a Bibliotecii Academiei Române, în cadrul manifestărilor prin care se aniversează „Centenarul Cinematografiei Militare Româneşti”, de la ora 11:00 este proiectată drama „Marea sfidare”, realizată de Manole Marcus, ce prezintă operaţiunea de salvare şi depozitare în România a unui tezaur al Băncii Poloneze. În distribuţie: Maia Morgenstern, Victoria Cociaş, Victor Rebengiuc, Florin Zamfirescu.

La Institutul Cultural Român, de la ora 17:00, prof. dr. Manuela Cernat şi istoricul Marius Oprea prezintă, în premieră, documentarul „Un veac fără tezaur”, regizat de Lucia Hossu Longin. Filmul prezintă istoria dramatică a tezaurului românesc depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, în 1916 şi 1917, miniştrii de Externe ai României de după anul 1990 depunând mărturie cu privire la tot ceea ce au întreprins concret pentru recuperarea acestuia.

De azi până duminică, 29 mai, la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară Zilele Filmului Indian din cadrul Festivalului Namaste India. În această seară, de la ora 20:00, rulează comedia „Un elefant mai mare” regizată de Srinivas Sunderrajan ca o farsă existenţială cu suişuri şi coborâşuri, furturi şi şmecherie, la finalul căreia, toţi cei care şi-au pierdut ceva sfârşesc prin a-şi redescoperi scopul, unul care este mai mare decât elefantul în sine.

La Grădina cu filme a Creart (Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie a Municipiului Bucureşti) din Piaţa Lahovary, de la ora 20:30, este prezentată comedia dramatică „Sus, în aer” regizată de Jason Reitman, cu: George Clooney, Anna Kendrick şi Vera Farmiga.

Cinemateca festCo şi Caravana filmului românesc vă propune astă-seară, de la ora 21:00, în Parcul „Al I. Cuza”, comedia „Minte-mă frumos” scrisă de Adrian Lustig şi regizată de Iura Luncaşu cu: Andi Vasluianu, Diana Dumitrescu, Antoaneta Zaharia, Gheorghe Ifirm, Marius Damian.

MUZICĂ

Evenimente care au loc azi în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi, găzduite de Universitatea de Muzică:
– de la ora 17:00, în Sala „George Enescu” recitalul susţinut de Marius Ungureanu (violă), Verona Maier (pian) şi Alexandru Matei (percuţie), urmat de lansarea revistei „Secolul 21” – Wolf Aichelburg şi Cercul literar de la Sibiu;
– de la ora 19:00, în Studioul de operă show-ul „VisEle Gam – Visual-Electro-Game” susţinut de Ansamblul de percuţie Game şi Visual Artist Alexandru Patatics.

La Sala Symposium, de la parterul Bibliotecii Naţionale, de la ora 18:00, puteţi audia valoroase partituri aflate în colecţiile Bibliotecii, adunate în Volumul 5 al „Stagiunii de colecţie” şi interpretate de Fernando Mihalache – acordeon, Ioana Turcu – flaut, Mihai Pintenaru – clarinet, Toma Popovici – pian.

În cadrul „Stagiunii de marţi seara”, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, chitaristul Mihai Cojocaru interpretează lucrări de Wenzeslaus Matiegka, Fernando Sor, Mauro Giuliani, Dilermando Reis, Garoto, Agustin Barrios, Paulo Bellinati.

Tot de la ora 19:00, Fekete-Kovács Kornél şi Modern Art Orchestra susţin un concert în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României.

Trupa JazzyBit lansează noul album, „Horizon”, în cadrul unui concert pe care-l susţine de la ora 21:00 în Control Club.

Silvia Dumitrescu şi band-ul ei cântă la Berăria H, de la ora 21:30, alături de prietenii ei dragi Ovidiu Anton şi Dan Bittman.

EXPOZIŢII

La Galeria Odeon, până pe 21 iunie poate fi vizionată expoziţia scenografei Clara Manea, „Fier Vechi”.

La Muzeul Naţional de Istorie a României, la ora 13:00, are loc deschiderea oficială a expoziţiei temporare de fotografie istorică „Arhiva fotografică AGERPRES”, ce poate fi vizitată până pe 31 iulie.

Expoziţia aniversară „Destine Artistice, Ţipoia şi Tzipoia”, în care lucrările lui Alexandru Ţipoia sunt expuse alături de cele ale fiului său, George Tzipoia, este vernisată de la ora 19:00, la Galeria Romană, de lângă Piaţa Romană, unde este deschisă până pe 19 iunie.

În cadrul proiectului „Arta la fereastră@Galeria Simeza”, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziţiei fotografice „Geostrategic Love”, semnată de Răzvan Ion.

CARTE, LITERATURĂ

Cartea „Un aşkenaz între România şi Eritreea”, de Dova Cahan, este prezentată de la ora 17:30, la Centrul de Studii Ebraice de la Facultatea de Litere din strada Edgar Quinet nr. 5-7.

Muzeul Naţional al Literaturii Române organizează a doua conferinţă din seria „PATRIMONIU”, la sediul Muzeului Memorial „Ion Minulescu – Claudia Millian” din Bd. Dr. Gheorghe Marinescu, nr. 19, unde criticul şi istoricul literar Valeriu Râpeanu vorbeşte, de la ora 14:30, despre „Îngheţul şi dezgheţul ideologic în obsedantul deceniu”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.