Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti

CINEMA

În continuare în sălile Cinematecii Române au loc proiecţiile primei ediţii a Festivalului Black Sea Arts – un eveniment dedicat coeziunii sociale dintre popoarele din jurul Mării Negre.
La Eforie, ziua aceasta este dedicată Turciei:
– de la ora 18, are loc premiera, în prezenţa realizatorilor, a documentarului „Oameni extraordinari” de Orhan Tekeoglu;
– de la ora 19.15’, rulează drama „Sivas”, realizată de Kaan Müjdeci ce spune povestea unui băiat de 11 ani şi a bătrânului câine de luptă ce dă titlul filmului şi pe care puştiul îl adoptă, salvându-i viaţa.
La Union, ţara invitată este Azerbaidjan şi au loc două premiere în prezenţa realizatorilor:
– de la ora 18, drama „Omul stepei” regizată de Shamil Aliyev;
– de la ora 19.15’, thrillerul „Secţia de poliţie” regizat de Ilgar Safat despre un fotograf azer celebru şi logodnica sa.

În cadrul programului „OST-WEST-KINO”, Goethe Institut prezintă, de la ora 19 în Club Control, drama „Das Kaninchen bin ich / Tot eu sunt şi iepuraşul” realizată de Kurt Maetzig care ne oferă imaginea sarcastică a sistemului de justiţie din RDG şi impactul său social şi îşi propune să genereze dezbateri cu privire la mişcările de democratizare din Germania de Est.

În cadrul programului Documentary Mondays, la Centrul Ceh este proiectat, de la ora 20, filmul „Koza” de Ivan Ostrochovský care, trasând o linie fină între documentar şi ficţiune, realizează portretul boxerului Peter „Koza” Baláž, fost campion olimpic forţat de împrejurări să se arunce din nou în luptă.

De azi, Cinemateca festCo & Caravana filmului românesc vă oferă câteva proiecţii în două parcuri bucureştene. Astă-seară, de la ora 21, în Parcul „Al I. Cuza” rulează „Restul e tăcere”, istoria primului lungmetraj românesc adusă pe ecran de Nae Caranfil.

EVENIMENTE

În cadrul proiectului de artă educaţională şi cultură participativă „Poveşti la Replika”, sub titlul „Poveşti din secţie”, astăzi au loc la Centrul de Teatru Educaţional Replika:
– de la ora 19, spectacolul de teatru „Voi n-aţi văzut nimic” de David Schwartz, cu Alex Fifea şi Cătălin Rulea, ce-şi propune analizarea şi deconstrucţia mecanismelor sociale şi a discursului public din spatele uciderii în bătaie în interiorul secţiei 10 de poliţie din Bucureşti a lui Daniel Dumitrache, parcagiu în vârstă de 26 de ani din Centrul Vechi;
– de la ora 20.10’ este prezentat studiul „Raportul Dreptate pentru Dinte!”, coordonat de Marian Ursan, Asociaţia Carusel, 2015.
– de la ora 20.30’ este proiectat filmul „Freistatt / Sanctuary” de Marc Brummund, despre tânărul rebel Wolfgang în vârstă de 14 ani care, în timp ce Germania se confrunta cu schimbarea percepţiei asupra libertăţilor din 1968, este trimis la Freistatt, un orfelinat pentru copiii problemă, pentru a fi transformat într-un băiat cumsecade prin metode educaţionale inumane.

În cadrul Unfinished – Festivalul de Arte Vizuale Bucureşti, CINETic, Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Creativ Inovative, situat pe Str. Tudor Arghezii nr. 3B, îşi deschide, în premieră, porţile publicului larg pentru o „Explorare virtual-imersivă”. Astăzi şi mâine, între orele 13 – 19, vizitatorii vor putea face tururi virtuale ale Sistemului Solar, vor explora imersiv un labirint Montagne Russe, vor explora spaţii urbane ficţionale sau vor putea opera echipamente industriale, sub forma unor simulări imersive.

MUZICĂ

Concertul cântăreţei de blues Ana Popovic, care trebuia să aibă loc în 2015, este reprogramat azi, de la ora 20, la Teatrul Naţional Bucureşti.

Compozitorul minimalist şi solistul de lăută olandez stabilit în Brooklyn, Jozef Van Wissem, revine cu un concert live astă-seară în Club Control, începând cu ora 21.

CONFERINŢĂ

În cadrul Conferinţelor Ateneului Român, de la ora 18.30’ începe recitalul extraordinar al harpistului Ion-Ivan Roncea, urmat de conferinţa susţinută de Robert D. Kaplan în dialog cu Vladimir Tismăneanu cu tema „Prea departe de Occident, prea aproape de Rusia?”

EXPOZIŢIE

La Sala Rondă a Cercului Militar Naţional, de la ora 16 are loc vernisajul expoziţiei „Lumina din Culoare”, semnată de pictorul Alecu Ivan Ghilia, ce poate fi vizitată zilnic, până pe 5 iunie. Deschiderea evenimentului este marcată printr-un recital Nichita Stănescu – dedicat pictorului şi prezentat de maestrul Victor Rebengiuc.

CARTE, LECTURĂ

Scriitoarea Irina Teodorescu, care se află în România pentru o rezidenţă artistică primită din partea Institutului Francez, participă la o lectură publică a ultimei sale cărţi, „Les Etrangères”, ce începe de la ora 18.30’, în sala Elvira Popescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.