Mesajele toxice otrăvesc relațiile! Cum le evităm?

Pentru că nu trăim pe o insulă pustie şi ne dorim o viaţă frumoasă, trebuie să avem relaţii armonioase cu cei din jur.
Chiar dacă pare simplu, nu e aşa întotdeauna, dar există specialişti care ne pot învăţa cum să interacţionăm.

Claudia Jimeno Beltran este psiholog, specialist în comunicare relațională și dezvoltare personală; are o experiență de 18 ani în consultanță individuală în comunicarea relațională, ca trainer și moderator de grupuri de dezvoltare personală; este fondatoarea Centrului de dezvoltare personală AmaneSer.

Claudia a ales să rămână în România pentru a-i sprijini pe oameni să se regăsească pe ei înșiși, pentru a fi mai fericiți. În acest scop, a adus în România diverse metode și tehnici prin care fiecare persoană să poată să-și găsească propria cale către fericire, descoperind astfel răsăritul dinăuntrul ei.

Ea spune că relaţiile dintre oameni pot fi asemuite cu nişte case frumoase, cu grădini, în care ne face plăcere să trăim. Dar trebuie să rămânem în casa noastră, să nu dăm buzna la vecini şi să facem ordine în casa lor!

Suntem responsabili de tot ceea ce gândim, ce simțim și de tot ce le transmitem celorlalți. Felul în care transmitem e important – tonul, mimica, cuvintele.

Suntem responsabili și de felul în care primim ceea ce vine de la ceilalți: cum le interpretăm vorbele, comportamentul.

Greșim profund când, vorbind cu cel de lângă noi, spunem: tu faci, tu mă enervezi, din cauza ta se întâmplă asta, dacă tu nu faci așa, se va întâmpla așa sau altfel… La fel de greșit este să punem etichete: ești leneș/ prost/ neîndemânatic etc. Obișnuim să mai facem comparații și să devalorizăm, ceea ce este la fel de rău… Pentru că, prin toate acestea, otrăvim relațiile noastre. Acestea sunt mesaje toxice.

Din fericire, există și mesaje-cadou, mesajele care ”hrănesc” relațiile.

Cum le recunoaștem? Încep cu eu: eu simt, mie mi-e frică, eu sunt sau nu sunt de acord, eu spun așa etc. De fiecare dată când folosim acest ”eu” și vorbim despre gândurile și sentimentele noastre, așteptările și dorințele noastre, noi hrănim relațiile… Care ne vor aduce bucurie și împlinire.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.