Ecaterina Szabó – regina Jocurilor Olimpice de la Los Angeles 1984

Una din poveștile de aur ale sportului românesc s-a scris în Zagon, o mică așezare din județul Covasna. De acolo pornea către podiumul olimpic, pe când era foarte mică, Ecaterina Szabó.

Mama ei a simțit că e un copil special și a făcut cea mai bună alegere: gimnastica. A ales pentru Ecaterina, pentru România, pentru o întreagă lume. Astăzi, Kati este eroina celor doi fii ai săi. Dar este și eroina noastră: de 4 ori campioană olimpică în 1984 la Los Angeles. Și titlul de vicecampioană la aceeași ediție a JO cântărește enorm.

Ecaterina s-a născut în ianuarie 1968. De acasă, din Zagon, a plecat de pe la 3 ani, pentru început la Brașov, apoi la Onești, iar pe la 11 ani i se deschideau porțile Devei. Iar de acolo, cu sacrificii, eforturi și foarte multă muncă, a pornit într-o călătorie în jurul lumii: ba pe covorul de la sol, ba pe fâșia îngustă a bârnei, ori la sărituri sau paralele. Prima diplomă în gimnastică o primea la 4 ani, iar prima medalie în 1976, la campionatele naționale.

Sunt amintiri pe care, cu ani în urmă, Kati ni le-a împărtășit chiar în casa natală de la Zagon, amintiri dragi păstrate în arhiva de aur a Radio Tg.Mureș.

Acolo, vacanțele de vară au cel mai nobil parfum, alături de cei dragi ai săi.
Primii săi antrenori în marea gimnastică au fost Marta și Bela Karolyi. Din anii ‘80, succesele Ecaterinei se măsurau pe cea mai înaltă a podiumului, la Europenele de Tineret de la Lyon și Ankara, apoi la Europenele de la Göteborg. Lipit de suflet îi este și aurul mondial de la Budapesta din ‘83, rezultatul care-i dădea încredere că visul ei de a deveni campioană olimpică era foarte aproape. 4 medalii de aur și una de argint, extrem de prețioasă.

Los Angeles 1984 – rămâne un an memorabil pentru tânăra plecată din județul Covasna. A luat nu doar cele 4 medalii de aur, ci și milioane de inimi care au bătut alături de ea în vara lui 1984. A reușit să obțină, între 1983 și 1984, 17 note de zece.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.