România la Festivalul de Film de la Cannes 2016

Cea de-a 69-a ediţie a celui mai important festival de film din lume, cum este considerat cel de la Cannes, va fi deschisă miercuri, 11 mai, de filmul lui Woody Allen, „Café Society”, al treilea al cineastului american în vârstă de 80 de ani (ceea ce constituie un record), după „Hollywood Ending” (2002) şi „Midnight in Paris” (2011).

Ediţia din 2016 este marcată, pe de-o parte, de măsuri antiteroriste fără precedent, care au dus şi la pierderea a 17 ore de proiecţii pentru secţiunea paralelă „La Quinzaine des Réalisateurs”.

Pe de altă parte, este una cu cea mai consistentă prezenţă românească de până acum. Două lungmetraje şi un scurtmetraj independent luptă pentru Palme d’Or, iar un al treilea lungmetraj pentru Camera d’Or şi pentru premiul secţiunii „Un Certain Regard”.

Ada Solomon, în calitate de co-producătoare (prin Hi Film), este tot în selecţia oficială, cu filmul „Toni Erdmann” regizat de Maren Ade, în care Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol şi alţi actori români au roluri.

Scurtmetrajul produs de UNATC „Toate fluviile curg în mare”, în regia lui Alexandru Badea, a intrat în selecţia „Cinéfondation”, secţiune avându-l în juriu şi pe regizorul Radu Muntean, care jurizează toate scurtmetrajele din competiţii. Producătoarea peliculei „Ilegitim”, Anamaria Antoci, a fost selectată în programul „Producers on the Move”, iar Oana Iancu este producător selectat în secţiunea „Semaine de la Critique” cu coproducţia turco-franco-română „Albüm”, în regia lui Mehmet Can Mertoglu, avându-l ca director de imagine pe Marius Panduru. Regizoarea Anca Damian va participa la Talents Adami Cannes, un program care are drept scop descoperirea tinerilor actori cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani.

Revenind la competiţia principală, al cărei juriu este condus în acest an de George Miller, regizorul mult-apreciatului film SF „Mad Max: Fury Road”, Cristian Mungiu şi Cristi Puiu concurează pentru Palme d’Or alături de cineaşti precum Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau de fraţii Dardenne. „Bacalaureat” este al treilea film cu care Cristian Mungiu participă în competiţia oficială a acestui festival şi spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie, interpretat de Adrian Titieni, care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi. Filmul cu tente autobiografice Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, este o coproducție România-Bosnia-Macedonia-Croaţia-Franţa, despre „O familie care se întâlneşte pentru un parastas, la trei zile după atacul terorist asupra redacţiei săptămânalului parizian Charlie Hebdo”, cum a rezumat povestea chiar cineastul.

Filmul românesc independent selectat în competiţia de scurtmetraje pentru Palme d’Or se intitulează „4:15 P.M. Sfârşitul lumii”, este scris şi regizat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga (ambii la debut ca regizori) şi spune povestea unei întâlniri tulburătoare dintre un curier şi un autostopist interpretaţi de actorii Alexandru Suciu şi Elias Ferkin.

Pentru premiile Camera d’Or (pentru cel mai bun debut) şi cel al secţiunii „Un Certain Regard” (dedicată cineaştilor cu viziuni şi stiluri noi, încurajând creaţiile îndrăzneţe şi originale) concurează „Câini”, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, ce va avea premiera mondială la Cannes. Acest thriller cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în rolurile principale, are acţiunea plasată în câmpiile nesfârşite ale Dobrogei, fiind, după cum spune autorul său: „un labirint moral şi emoţional care porneşte de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele”.

România este prezentă la Cannes şi prin standul din Marché du Film, organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii, în cadrul căruia vor fi proiectate opt filme: „Varză, cartofi şi alţi demoni” (regia: Şerban Georgescu), „Dublu” (regia: Catrinel Dănăiaţă), „Aniversarea” (regia: Dan Chişu), „La drum cu tata” (regia: Anca Miruna Lăzărescu), „Dincolo de calea ferată” (regia: Cătălin Mitulescu), „Box (regia: Florin Şerban), „Lumea e a mea” (regia: Nicolae Constantin Tănase) şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi” (regia: Iura Luncaşu).

Ca în fiecare an de când există, acest stand va furniza informaţii la zi despre industria românească de film şi va pune în legătură cineaşti români cu industria internaţională de cinema, cu instituţii străine, organizaţii sau companii de producţie şi de distribuţie, promovând totodată România ca un partener ce poate furniza locaţii şi servicii de producţie prin intermediul studiourilor cinematografice şi al echipelor de producţie din ţară.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.