Marius Manole și Marian Râlea, Ilinca Manolache și Emilia Dobrin – câștigători ai Galei UNITER

Ce oameni frumoși are teatrul românesc!
Ce altceva poți spune după ce vezi pe aceeași scenă, în aceeași seară, atâția artiști? UNITER și-a desemnat câștigătorii, la Oradea, la Teatrul ”Regina Maria”, o bijuterie a arhitecturii, despre care aveam să aflăm că a fost construit în doar 15 luni și inaugurat la 1900.

Acest loc merita o sărbătoare pe măsură. A fost o seară cu aplauze și emoții, cu emoții și aplauze, cu mărturisiri, aduceri aminte, declarații de prețuire, multumiri, îmbrățisări, cu ținute elegante și, bineînțeles, cu trofee. Și, probabil, și cu suspine pentru cei care au fost nominalizați și nu au câștigat, dar asta nu s-a văzut. Și o lacrimă pentru cei 68 de oameni de teatru plecați din această lume în 2015.

Dar ce poate fi mai frumos ca o sală ce vibrează la unison. Clinchetul clopoțeilor tichiei de bufon, tichie pe care o poartă toți slujitorii Thaliei, a fost trimis de fiecare artist către cel ce i-a călăuzit pașii în meserie. Un moment de miracol creat de un mentor al tinerelor generații, profesorul Miklós Bács.

Cvartetul Intermezzo a însoțit muzical întregul spectacol. Și nu au fost singurii artiști orădeni care au creat momente speciale, li s-a alăturat tenorul Alexandru Badea, dar și Dan Andrei Aldea, cel care a adus pe scenă Cântecul bufonului din ”A douăsprezecea noapte”.

A fost cu adevărat o seară de gală, singura din an în care oamenii de teatru uită de orgolii, sau cel puțin așa ar trebui. Nu e un eveniment pe placul tuturor, dar e așteptat de foarte mulți. Minunata actriță Luminița Georghiu mărturisea la primirea Premiului pentru întreaga activitate, cu umorul fin ce o caracterizează: „Acest discurs l-am scris la 15 ani… ca să fiu pregătită”.

Și coregraful Gigi Căciuleanu – Premiul de Excelenţă al acestei ediții, și actorul Vladimir Găitan, dar și scenografa Maria Miu și criticului de teatru Anca Măniuțiu, toți premiați pentru întrega lor activitate, au declarat că această recunoaștere contează enorm pentru ei.

Iar dacă l-ați privit aseară pe Marian Râlea, dacă i-ați ascultat și pe Marius Manole, câștigător abia la a cincea nominalizare, și pe Emilia Dobrin, victorioasă la cea de a treia, aveți certitudinea că acești oameni cu suflet de copil, au nevoie și de premii, nu doar de aplauze.

În cadrul Galei au mai fost oferite premii speciale: pentru muzică de teatru, decernat compozitorului Adrian Enescu, și Premiu pentru cel mai jucat dramaturg român contemporan: Matei Vișniec.

Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei l-a primit Eugen Țugulea, actor emblematic al instituției gazdă, prezență constantă pe această scenă de șase decenii.
Premiul Președintelui UNITER Ion Caramitru i-a fost acordat lui Emil Boroghină, directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova.

Doi tineri actori au fost fi premiaţi de British Council la Gala UNITER 2016, Alexandra Rădescu și Dorin Eugen Ionescu. Tradiţionalul premiu oferit la fiecare ediţie a Galei Premiilor UNITER încă din 1998 îşi propune să provoace tinerii actori să-l recitească pe Shakespeare şi să-l inventeze scenic în scurte momente de spectacol. Cele două recitaluri vor intra în repertoriul de la Sala Mică a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Nadia“, de Diana-Florina Avrămuţ, este piesa anului 2015. Programul Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România – UNITER se desfăşoară sub egida Casei Regale a României. Editura UNITEXT a UNITER a publicat un volum cu piesa câştigătoare.

Emoțiile cele mai mari le-au avut nominalizații.

Câștigătorii Galei Premiilor UNITER, ediția a XXIV-a sunt:

Premiul pentru debut – Ada Galeş pentru rolul Denise din spectacolul “Copilul problemă“ la Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:
“Jucătorul de table“ de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Cezarina Udrescu, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Cel mai bun spectacol de teatru TV:
“Buzunarul cu pâine“ de Matei Vişniec, regia Tudor Chirilă, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru critică teatrală:
Maria Zărnescu

Cea mai bună scenografie:
Adrian Damian pentru scenografia spectacolului “Cântăreaţa cheală“ la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” Iaşi

Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Ilinca Manolache pentru rolurile din spectacolul “Anul dispărut. 1989“ la Teatrul Mic, Bucureşti

Cel mai bun actor în rol secundar:
Marius Manole pentru rolurile Bătrânica apatică, Actorul din spectacolul “Între noi e totul bine“ la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti

Cea mai bună actriţă în rol principal:
Emilia Dobrin pentru rolul Elena din spectacolul “Casa cu pisici“ la Teatrul Mic, Bucureşti

Cel mai bun actor în rol principal:
Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul “Marmură“ la Teatrul Bulandra, Bucureşti

Cea mai bună regie:
Radu Afrim pentru regia spectacolului “Tihna“ la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania “Tompa Miklós”

Cel mai bun spectacol:
“Clasa noastră“ de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Pentru a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Claudiu Groza, Doina Papp și Cristina Rusiecki. Juriul final este cel care hotărăște prin vot secret câștigătorii. Pentru această ediție, sarcina a revenit criticilor de teatru Alice Georgescu și Mircea Morariu, actriței Ozana Oancea, scenografei Viorica Petrovici și regizorului Alexa Visarion.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.