Blocuri în loc de cinematografe

Ultimele cinematografe rămase pe domeniul public al Bucureștiului ar putea să dispară, în curând. Deși, încă din anul 2008, există o lege, 303/2008, care prevede trecerea cinematografelor în proprietatea autoritătilor locale și mai prevede și obligatia predării acestora de către Regia de Distributie și Exploatare a Filmelor (RADEF) către primării, RADEF refuză să pună în aplicare prevederile acestei legi.

Astfel, regia de film nu a predat nici până în prezent cele patru cinematografe de pe raza sectorului 1 Consiliului Local al acestei unităti administrative. Mai mult decât atât, RADEF duce un lung proces cu Primăria Sectorului 1, încă din anul 2009, pentru a evita aplicarea prevederilor Legii 303/2008 cu privire la cinematografe.

În prezent, recursul la acest proces, câștigat de către administratia locală a Sectorului 1, se află pe rolul Înaltei Curți de Casatie și Justiție.

Între timp, însă, RADEF a depus la Primăria Sectorului 1, pe 14 aprilie anul acesta, o solicitare pentru emiterea unui plan de urbanism pentru un bloc de 15 etaje, care ar urma să fie construit pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei numărul 1.

Alexandru Moldoveanu, secretarul Primăriei Sectorului 1 spune că administratia locală nu este de acord cu schimbarea destinației puținelor cinematografe rămase în domeniul public, doar patru la număr, după retrocedarea Cinema Scala prin hotărâre de instanță.

Primăria Sectorului 1 doreste, în continuare, să preia aceste cinematografe, să le consolideze și să le refuncționalizeze pentru a le repune la dispoziția publicului bucureștean. Aici ar trebui să își găsească locul filmele de artă, care nu rulează în cinatografele comerciale, spune Moldoveanu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.