Povestea din filmul „03.ByPass”

Doar trei premiere avem în acest week-end pentru că s-a făcut loc unui blockbuster. Noroc cu Festivalul Filmului European care aduce o mulţime de producţii variate, inclusiv una dintre premiere. Dar azi nu ne oprim nici la aceasta, nici la blockbuster, ci la cel mai important din filmele noi, pentru că este o producţie românească ce încearcă să împace gustul publicului cu cerinţele estetice, filmul de gen cu realismul. Se intitulează „03.ByPass”, este semnat de regizorul şi co-scenaristul Nap Toader, care a debutat cu numele de Napoleon Helmis, şi este categorisit drept dramă, cu conotații sociale, având însă şi elemente de umor negru, comic de situaţie şi de limbaj.

03_ByPass_1460569377_2015Povestea din filmul „03.ByPass” – ce rulează la Glendale Studio, Scala, Europa, Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, Hollywood Multiplex, Movieplex şi Grand Cinema Băneasa – se desfăşoară pe parcursul unei ture de noapte a unui echipaj de salvare format dintr-o doctoriţă, asistentul ce-i devine amant, asigurând şi oarece tensiune erotică, şi şoferul-ambulanţier interpretaţi foarte bine de Medeea Marinescu, Alexandru Potocean şi Gabriel Spahiu. Printre cele câteva cazuri la care intervin cei trei în acest interval de timp, se află şi cel al unui bătrân locuind singur într-un capăt de localitate de lângă o pădure, client vechi al serviciului de ambulanţă care are un atac şi-l aduc la spital, muribund. În casa acestuia descoperă, ascunşi sub saltea, zeci de teancuri de bani.

Dacă până la momentul găsirii acestei mari sume, accentul era pus în film pe viaţa grea şi foarte prost plătită a membrilor echipajului de salvare, pentru care „aspirina săracului” e câteodată o portiţă de scăpare din tensiune, pe criza sistemului sanitar în general, dar şi pe problemele familiale ale doctoriţei, după ce descoperă banii, în centrul atenţiei trece alienarea comportamentului în faţa ispitei acestora.

Pentru a reuşi partea de realism minimalist, atât regizorul cât şi interpreţii celor trei membrii ai echipajului de pe ambulanţă au făcut voluntariat pe salvări de urgenţă pentru o anumită perioadă de timp. Bune sunt atât imaginea semnată de Silviu Stavilă, care face parte şi din echipa de trei producători Clandestino Production, montajul debutantului în lung-metraj Tudor D. Popescu, cât şi coloana sonoră semnată de Mircea Florian. Nu la fel de bine stă cam lungul film „03.ByPass” în ceea ce priveşte ritmul, construcţia scenariului ce nu are un punct culminant clar, iar acţiunea este cam de multe ori suplinită de dialoguri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.