Concert Mozart/Brahms sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel

Afişul concertului Mozart/Brahms prezentat vineri, 15 aprilie (ora 19:00), de Orchestra Naţională Radio reuneşte trei mari muzicieni: dirijorul vienez Sascha Goetzel, apreciatul violonist Alexandru Tomescu şi Ladislau Cristian Andriş – violă, muzician român care s-a format în prestigioase instituţii muzicale europene. Ladislau Cristian Andriş a obţinut în 2009 Diploma de Studii Artistice de la Universitatea de Muzică din Freiburg, în 2010 Diploma de solist de la Conservatorul din Lugano şi în 2011 Diploma de Master de la Universitatea de Muzică din Hamburg, toate purtând distincţia cum laude.

În repertoriul serii de la Sala Radio veţi asculta două partituri semnate de marele Amadeus – Simfonia nr. 1 în mi bemol major şi Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră. În partea a doua a evenimentului veţi aprecia Simfonia a II-a de Brahms, care invocă ascultătorilor o atmosferă pastorală şi veselă, fiind concepută sub impresiile vacanţei de vară petrecute de compozitor în anul 1877.

Sascha Goetzel Özge Balkan
Sascha Goetzel Özge Balkan

Dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical, este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra, ansamblu alături de care a fost apreciat în cadrul Festivalului de la Salzburg sau la BBC Proms. A fost, de asemenea, numit dirijor principal invitat pentru Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). Timp de 6 ani a fost director muzical al ansamblului Kuopio Symphony din Finlanda, rămânând astăzi un invitat frecvent al acestei orchestre. De-a lungul timpului a dirijat ansambluri prestigioase, ca Orchestre National de France – Paris, Orchestre de Bordeaux, Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxemburg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.

Alexandru Tomescu foto Bogdan Dinca
Alexandru Tomescu foto Bogdan Dinca

Alexandru Tomescu, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat şi Ion Voicu, a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. A concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat de nenumărate ori în întreaga ţară.

Ladislau Cristian Andris
Ladislau Cristian Andris

Ladislau-Cristian Andriş a participat la cursurile de măiestrie interpretativă ale unor academii de prestigiu: Academia Gustav Mahler din Potenza- Italia (2006, 2007, 2008), Academia Gustav Mahler din Ferarra- Italia (2006), Academia Carl Flesch din Baden-Baden- Germania (2008) etc. Ladislau Cristian Andriş a câştigat mai multe premii atât în România cât şi în străinătate, susţinând concerte în Germania, Franţa, Spania, Anglia, Polonia, România, Italia şi Elveţia. Ca activităţi recente menţionăm: concertul susţinut ca solist alături de Cristian Mandeal şi Orchestra Română de Tineret, cursul de măiestrie predat la Universitatea Dokuz Eylül din Izmir/Turcia, colaborările cu Camerata Salzburg, Zürcher Kammerorchester, Orquestra de la Comunidad Valenciana şi premiera în România a Octetului de Max Bruch alături de Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, Dorin Marc, Cristian Ifrim, Marin Cazacu, Rafael Butaru şi Roxana Oprea, la Ateneul Român.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.