Noul regulament de organizare a excursiilor si tabarelor scolare

Ministerul Educatiei a aprobat un nou plan cadru de organizare si desfasurare a excursiilor, expeditiilor si taberelor scolare, precum si a altor activitati de petrecere a timpului liber. Cea mai importanta dintre schimbarile majore aduse de noul regulament este aceea ca muta decizia privind aprobarea respectivei activitati de la inspectoratul scolar judeţean la unitatea de invatamant, demers care urmareste simplificarea procesului organizatoric.

A fost eliminata conditia ca documentatia necesara aprobarii deplasarii sa fie realizata cu o luna inainte.

Noul regulament face distinctie clara intre activitatile realizate in localitatea in care se afla unitatea de invatamant si cele din alta localitate, reducand astfel birocratia in cazul activitatilor derulate in localitate. De asemenea, a fost simplificat si formularul prin care parintii sau tutorii copilului isi dau acordul pentru participarea acestuia la excursie sau tabara scolara.

In acelasi timp, cadrele didactice au obligatia de a se asigura daca exista acest acord al parintilor in legatura cu participarea elevilor la aceste activitati.

Regulamentul aprobat este bine structurat si stipuleaza atat documentatia necesara aprobarii si derularii activitatilor, cat si obligatiile cadrelor didactice organizatoare, ale parintilor si ale elevilor. De asemenea, acesta permite unitatilor de invatamant elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unitatilor de invatamant.

Tot potrivit acestui document, cadrele didactice si unitatile de invatamant preuniversitar care organizeaza tabere, excursii, expeditii si alte activitati in aer liber au obligatia sa ia toate masurile in vederea asigurarii conditiilor de siguranta a elevilor si prescolarilor pe durata actiunii respective.

Obligatii au insa si elevii si prescolarii care participa la excursii, expeditii si tabere scolare:

– sa respecte conditiile de siguranta pe parcursul deplasarilor in grup cu trenul, avionul, autocarul
– sa nu recurga la acte de violenta pe parcursul deplasarilor
– sa nu pericliteze siguranta si securitatea celorlalti participanti pe parcursul deplasarii spre sau dinspre tabara, expeditie, excursie
– sa se comporte civilizat si sa nu distruga bunuri
– sa manifeste un comportament responsabil fata de propria persoana si fata de ceilalti participanti la tabara
– sa nu consume alcool, substante stupefiante si psihotrope.

Pentru asigurarea securitatii elevilor sau prescolarilor participanti la tabara, profesorii au si ei obligatii:

– sa sesizeze autoritatile competente cu privire la toate aspectele care tin de siguranta si protectia participanţilor la activitate
– sa asigure un cadru didactic insotitor pentru fiecare 10 elevi
– sa ia masuri de preventie a riscurilor de vatamare a participantilor
– sa adapteze activitatile la varsta, stadiul de dezvoltare, nevoile si ritmul elevilor participanti.

Profesorii insotitori trebuie sa tina cont si de o serie de aspecte logistice precum aducerea la cunostiinta elevilor a programului activitatilor, obiectivele turistice vizitate, durata deplasarii, localiatea de destinatie, unitatea de cazare, pachetul si conditiile de cazare, dotarile din incinta.

Regulamentul se aplică tuturor activităţilor de timp liber/ excursiilor/ taberelor/ expediţiilor si conţine prevederi specifice atat pentru activitatile care se desfasoara in localitatea in care se afla unitatea de invatamant, cat si pentru cele care presupun deplasarea in alta localitate cu contractarea de servicii de transport/ cazare și masa.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.