Contribuția proprietarilor la reabilitarea termică e obligatorie

Agenția de Dezvoltare București-Ilfov și Ministerul Dezvoltării au anunțat că, începând cu data de 16 mai, se pot depune cererile de finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea termică.

Pentru zona București – Ilfov, sunt disponibile peste 83 de milioane de euro, la care se va adăuga cofinanțarea asigurată de către primăriile care solicită fondurile nerambursabile. Astfel, ar putea fi reabilitare termic circa 400 – 500 de blocuri, construite între 1950 și 1990 si care au cel puțin parter si două etaje.

Pentru a putea accesa banii europeni, autoritățile locale trebuie să aibă o strategie energetică deja adoptată. De asemenea, pentru anveloparea termică a unui bloc, trebuie să existe un contract de parteneriat între asociația de proprietăți și primărie. Pentru semnarea acestuia, este necesar acordul a cel puțin două treimi dintre proprietari.

Finanțarea reabilitarii se face în proporție de 60% din fonduri europene nerambursabile, iar 40% din valoarea lucrărilor trebuie cofinanțată de către primărie. Din această cofinanțată, primăria va recupera, obligatoriu, de la asociația de proprietari 25%. Numai cazurile sociale pot fi scutite de cofinantare, dar nu în totalitate. Chiar și familiile cu venituri mici vor trebui să plătească 3,5% din valoarea cofinanțării.

În schimb, societățile comerciale care dețin spații la parterul blocurilor sau apartamente în blocuri, vor trebui să plătească 100% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică.

Lucrările eligibile pentru finanțare sunt: izolarea termică a fațadelor, reabilitarea sistemului de încălzire al blocului, instalarea de sisteme pentru producerea de energie din surse regenerabile, înlocuirea lucrurilor și a instalațiilor de iluminat din spațiile comune.

Lucrările ce vor fi executate se vor stabili, individual, pentru fiecare bloc, de către proiectant, obiectivul final fiind acela al scăderii consumului de energie și creșterea eficienței termice a imobilului.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.