În culisele filmului ”Ilegitim” cu actorul Adrian Titieni, la București FM

Adrian Titieni este unul dintre cei mai prezenți actori din generația sa în filmele tinerilor regizori. Are o carieră importantă, cu peste 50 de filme, cu roluri mai mici sau mai mari ca întindere. Titieni aduce pe ecran personaje pregnante și povești impresionante, de cele mai multe ori interpretând rolul unui tată sau al unui doctor. În recenta premieră ”Ilegitim” este doctorul Victor Anghelescu, tatăl celor doi copii a căror iubire interzisă dă punctul de pornire al filmului. Despre ”Ilegitim” se va vorbi, probabil, mult timp, datorită temelor propuse. Dar și povestea creării lui este una fascinantă. Ce s-a întâmplat în spatele reflectoarelor, pe platourile de filmare, aflăm astăzi, la Spectacol@bucureştifm.ro, de la actorul Adrian Titieni.

De altfel, pentru Adrian Titieni, colaborarea cea mai fructuoasă, în film, este cea cu regizorul Adrian Sitaru: ”Domestic” (2012), ”Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011) scurtmetrajul premiat ”Colivia!” (2010), ”Lord”, ”Excursie”, ”Pechinezul” (2010,) ”Pescuit sportiv” (2009) – ” Valuri” (2007) sau producţia de echipă ”În familie” (2002), sunt titluri ce îl au pe afiș. Vom avea încă o premieră a celor doi anul acesta – ”Fixeur” (2016).

Recent a lucrat şi cu regizorii: Anca Damian, în ”Perfect sănătos” (2016); cu Dan Chișu în ”București NonStop” (2015) și în ”Și caii sunt verzi pe pereți” (2012); cu Șerban Marinescu, în ”Doar cu buletinul la Paris” (2015); cu Vlad Păunescu în ”Live” (2015).

Vi-l amintiți cu siguranță, în secvența cutremurătoare din filmul lui Călin Peter Netzer atât de premiat la Berlin, și nu numai, ”Poziția copilului” (2013), în care joacă rolul Traian Angheliu.

A fost şi dr. Sitaru în ”Carmen” (2013), regia Doru Nițescu, şi Ştefan Manea în ”Puzzle” (2013) , filmul lui Andrei Zinca, regizor cu care a colaborat şi în serialul ”La urgență” (2006), şi Dr. Dragoș Popescu în ”Moartea domnului Lăzărescu” regizat de Cristi Puiu (2005).

Cei mici îi recunosc vocea şi din dublajele pentru desene animate: ”Prințesa și Broscoiul” (2010) – James, şi ”În căutarea lui Nemo 3D” (2003) – dentist.

Apare şi în scurtmetraje ale studenţilor sau debutanţilor.
L-aţi văzut şi în filmul lui Nae Caranfil ”Restul e tăcere” (2008); ”Sindromul Timisoara – Manipularea” (2004) și ”Față în față” (1999), realizate de Marius Th. Barna; ”Capul de zimbru” (1996), ”Schimb valutar” (2008) regizate de Nicolae Mărgineanu; ”Stare de fapt” (1996), ”Weekend cu mama” (2009) – semnate de Stere Gulea.

Îl regăsim şi în distribuţiile unor producţii internaţionale, precum: ”Homicide conjugal” (1998) – Papa de Simon, şi ”Huntress: Spirit of the Night” (1995) – Man at Roadblock.

Primul rol principal, Dragoș, l-a primit în filmul Cristinei Nichituș, ”Liliacul înfloreşte a doua oară”, în 1988, regizoare cu care s-a reîntâlnit pe platourile de filmare în ”Și totul era nimic…” (2006).

Debutul pe ecran s-a produs în timpul facultăţii, în ”Pas în doi”, în regia lui Dan Pița (1985), iar următoarea apariţie a fost în filmul lui Mircea Danieliuc, ”Iacob”, în 1987.

Adrian Titieni a absolvit IATC-ul în 1988, la clasa regretatului profesor Mircea Albulescu.
Şi activitatea din teatru este bogată şi cu roluri diverse. A fost Harap Alb în spectacolul cu același titlu regizat de Grigore Gonța la TNB (1983-1990); Brighela în ”Slugă la doi stăpâni” – regia Tudor Mărăscu (1987) la Teatrul de Comedie, şi Treplev în ”Pescărușul” – regia Gelu Colceag (1990-1991), la Teatrul Odeon; a jucat rolul Camile în spectacolul ”1794” – regia Alexandru Darie (1995-1998), la Bulandra, şi tot în aceeași perioadă a jucat Gavrilescu în ”Cazul Gavrilescu” – regia Gelu Colceag (1996-1998) la Teatrul Nottara. A interpretat și personajele lui Mihail Sebastian – Miroiu în ”Steaua fără nume” în regia Ancăi Colţeanu, şi profesorul Andronic în ”Ultima oră”, rol ce i-a adus premiul pentru cel mai bun actor de comedie, la FESTco 2008.

A jucat în spectacole montate de: Mihai Măniuțiu, Victor Ioan Frunză, Cristi Juncu, Emanuel Pârvu, Alexandru Mâzgăreanu.
A colaborat cu trupele Teatrelor din Sibiu, Braşov, Constanța. L-aţi văzut la Teatrul Româno-American, la Teatrul Act, Teatrul Foarte Mic sau la Teatrul Metropolis.

Pe lângă activitatea de profesor de arta actorului, s-a ocupat și de programe educaționale atât în școală cât și la nivel guvernamental, dar și în media (realizator de emisiuni TVR). Este președintele Fundației Române pentru Educație și Educatori, iar lucrarea sa de doctorat are tema ”Teatrul în educație”.

De curând și-a încheiat mandatul de rector al UNATC, ceea ce îi permite actorului Adrian Titieni să fie din nou prezent pe mai multe scene bucureștene. Îl vedem în ”Rața sălbatică” – spectacolul creat de Peter Kerek la Teatrul Bulandra, în ”Tartuffe” – versiunea lui Laszlo Bocsardi după Molliere la Teatrul de Comedie, și în montarea lui Vladimir Anton cu textul lui Donald Margulies – ”Când timpul nu se mișcă”, de la Teatrul Odeon.

Lasă un răspuns