Pământul… ca un bolovan

Acum, când zborurile cosmice au devenit o rutină, e greu de înțeles senzația pe care a făcut-o plimbarea în cosmos a lui Iuri Gagarin, primul om care a ajuns pe orbita circumterestră într-o zi de 12 aprilie 1961.

După lansarea în spațiu a unor capsule cu animale (câini, pisici, maimuțe) venise și rândul omului să sfideze gravitația.

La marcarea acestui eveniment istoric ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov, a declarat că spațiul cosmic se poate cuceri prin colaborare și nu prin calcule sau pretenții.

La 20 de ani după Gagarin, primul român a ajuns în spațiu într-o misiune sovietică.
Dumitru Prunariu a trăit, cu această ocazie, o experiență fascinantă văzând Pământul de sus ca un uriaș bolovan rotund care se învârte cu o putere inimaginabilă.

Expediția primului om în cosmos nu a durat decât 90 de minute, dar a demonstrat tuturor că este posibil să cucerim spațiul.
Acest vis a fost împărtășit și de copiii și adolescenții care au vizitat expoziția documentară dedicată lui Iuri Gagarin și Dumitru Prunariu, la Centrul Cultural Rus din Capitală.
Cei mici s-au întrecut în desene cu astronauți și nave spațiale și eseuri pe aceeași temă.

Zborul lui Gagarin a demonstrat pentru întâia oară că omul este capabil să suporte accelerații imense și condiții de imponderabilitate, deschizând astfel era expedițiilor cosmice cu echipaj uman.

În acest moment, în lume există 540 de cosmonauți, dar în spatele lor e munca tăcută a milioane de cercetători și specialiști.

Material realizat de Ovidiu Moldovan

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.