Cum să trăieşti alături de o persoană toxică… fără să fii afectat

Persoanele care ne afectează negativ pot fi întâlnite peste tot: la locul de muncă, acasă, pe stradă sau… putem fi chiar noi. Conform psihologilor, caracteristicile comune ale acestora constau în faptul că sunt persoane cu „stimă de sine scăzută şi o enormă frustrare: sunt blocate în durere şi în resentiment”. Nivelul de dezvoltare a personalităţii este diminuat, precum în cazul adolescenţilor care-şi văd acţiunile, dar nu şi consecinţele a ceea ce fac.

O altă caracteristică este că dau dovadă de o empatie redusă şi, în plus, nu sunt adeptele introspecţiei; pentru ele, greşeala este întotdeauna a celorlalţi şi nu a lor.

În acest sens, psihologii ne sfătuiesc să fim investigatori privaţi ai propriului comportament. Trebuie să începem să spunem „da” sau „nu”, adică să învăţăm să punem limite în orice fel de relaţie am fi implicaţi.

Trebuie să ne recuperăm drepturile asertive, dreptul de a greşi, de a ne asocia cu cine dorim şi să evităm să fim manipulaţi.

Într-o relaţie profesională, ceea ce trebuie să facem este să nu ne implicăm afectiv. Însă, este bine pentru relaţiile noastre de orice fel, să fim cordiali.

Sursă: Rador

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.