La mulţi ani Alexandru Papadopol!

Foto: tvr.ro

Născut  pe 5 aprilie 1975 la Râmnicu-Vâlcea, a locuit o vreme la Câmpulung şi Slatina, pentru a se stabili apoi în Bucureşti, unde a absolvit Liceul „Ion Neculce”. Mai întâi a studiat la Facultatea de Drept a Universităţii Româno-Americane, pe care a absolvit-o în 1998, an în care a fost admis la secţia de actorie a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, finalizându-şi studiile în 2002 cu Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină acordat de Catedra de Teatrologie, pentru rolurile Tatăl din „Pe jos” şi Victor Puhov din piesa „Audiţia” de Aleksandr Galin.

Încă fiind în ultimii doi ani de studiu, Alexandru Papadopol a participat la Festivalul de la Cannes, în a cărui secţiune „Quinzane des Realizateurs” au fost selecţionate filmele „Marfa şi banii” de Cristi Puiu în 2001 şi „Occident” de Cristian Mungiu în 2002, care au lansat aşa-numitul „Nou val românesc”. Pentru rolurile interpretate în cele două producţii, Ovidiu şi Luci, actorul a fost distins, doi ani consecutivi, cu premiul pentru interpretare masculină acordat de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), pentru primul primind şi premiul pentru cel mai bun actor la ediţia din 2001 a Festivalului de Film de la Salonic.

După un astfel de început de carieră strălucitor, Alexandru Papadopol a jucat în filmele „Raport despre starea naţiunii” de Ioan Cărmăzan şi „Călătorie de vis” de Valentin Hotea în 2003, an din care primeşte mai multe roluri în seriale TV precum: „Căsătorie de probă” (2003), „Numai iubirea” (2004), „Păcatele Evei” (2005), „Daria, iubirea mea” (2006), „Războiul sexelor” (2007), „Regina” (2008), „Aniela” (2009). Din 2009, când apare în comedia formată din mai multe scheciuri „Amintiri din Epoca de Aur”, joacă atât pentru marele cât şi pentru micul ecran, apărând în serialele de televiziune „Iubire şi onoare”, „Pariu cu viaţa”, „Îngeri pierduţi”.

În 2010 Alexandru Papadopol înfiinţează, împreună cu Dragoş Bucur şi Dorian Boguţă, şcoala Actoriedefilm.ro, care a produs mai multe scurt metraje, dar şi lungmetrajele „Love Building” (2013) şi „Alt Love Building” (2015) regizate de Iulia Rugină, în care cei trei actori joacă alături de mai mulţi absolvenţi ai şcolii, fiind şi producătorii lor.
Alte lungmetraje mai recente în care a interpretat roluri sunt: „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” de Corneliu Porumboiu (2013), „Bucureşti NonStop” de Dan Chişu (2015) şi „Acasă la tata” de Andrei Cohn, pentru care a şi fost nominalizat la premiul Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal dintr-un lungmetraj de ficţiune.

Deşi a fost premiat pentru roluri de teatru la absolvire, Alexandru Papadopol a jucat mai mult în spectacole de club, abia din anul 2014, devenind actor al Teatrului Odeon unde a intrat tot cu un show legat de cinematografie: „Linişte! Sărut. Acţiune!”, adaptare de Peter Kerek după filmul din 1995 „Living in Oblivion / Cafeină, aspirină şi miracole”. Pe scena acestui teatru mai joacă în spectacolele: „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija (2013); „Viză de clown” de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail (2014) şi, cel mai recent, „Svejk” de regizorul Alexandru Dabija, după Jaroslav Hašek.
Alexandru Papadopol a cunoscut-o pe actriţa Ioana Ginghină în 2003 pe platourile de filmare, s-au căsătorit în anul 2007 şi au o fetiţă, Ruxandra, născută în 2008.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.