VIDEO: De ce sunt joburi neocupate in Romania?

”Piata muncii fierbe. Companiile au nevoie de angajati, dar somerii din zonele sarace nu vor sa se mute”, titreaza Ziarul Finaciar pe prima pagina. Subtitlul il citeaza pe un reprezentant de la o firma de recrutare care spune: “Am vrut sa recrutam 400 de asistati social din Vaslui, dar oamenii nu vor sa lucreze”.

De ce sunt joburi neocupate cand exista 600.000 de someri?

Prima cauza este ca investitorii nu se afla acolo unde exista forta de munca.
Forta de munca este disponibila in Estul si Nord-Estul Romaniei si in Sud, adica in Moldova si in Oltenia, in timp ce majoritatea investitorilor straini, atunci cand si-au stabilit unitatile de productie in tara noastra, s-au oprit in Vest, sau cel mult in Centrul tarii, la distanta cat mai mica de granita de Vest.

Motivul evident este infrastructura rutiera, sau mai bine zis absenta ei, care face ca un camion venit din Occident care aprovizioneaza cu materie prima o fabrica sa consume o zi in plus daca se duce in Moldova, fata de cazul in care se opreste la Sibiu, sa zicem.
Deci bani si timp consumat in plus, deci randamente mai mici.

A doua problema se pare ca sunt salariile prea mici si, mai ales, tratamentul impus salariatilor de anumiti conducatori de firme.

Luand cazul concret al unui producator international de componente auto care a deschis mai multe fabrici in Transilvania, localnicii spun ca acesta cauta acum salariati in Moldova pentru ca salariatii localnici au fost deja pacaliti cu oferte mincinoase, asa ca nu vor sa mai revina in fabrica.

Al treilea motiv este lipsa de motivatie a tinerilor.
Conform unui studiu al firmei Hart Consulting, specializata in resurse umane, nivelul aşteptărilor tinerei generatii este mult prea ridicat.

”Tinerii vor sa fie promovati si sa li se mareasca salariul inca după primele luni de munca”, a declarat Alexandra Urseanu, executive manager la Hart Consulting.

In plus, tinerii de astazi sunt mai puțin rezistenti la stres decat celelalte generatii, mai lipsiți de ambitia de a conduce echipe si mai puțin conștiinciosi.

Daca intalnesc obstacole, spune Hart Consulting, tinerii abandoneaza mai ușor, prefera sa paseze responsabilitatea si prefera sa adopte viziunea sefului, chiar daca nu cred in ea.
Alte concluzii ale studiului sunt ca tinerii au aroganta si rezistenta la feedback, adicase cred speciali si talentati, pun mai putin accent pe rigoare, pe principii sau pa loialitate.
In opinia specialistilor in resurse umane asa se explică situatiile, destul de numeroase, in care un tanar nu apare a doua zi la job dupa ce a trecut cu bine de interviul de angajare, sau paraseste firma dupa numai cateva luni de la angajare sau isi ia pauză de masa indiferent cat are de lucru.

Imigratia ar fi o solutie?

Ar fi, daca imigrantii ar vrea sa vina in Romania, ceea ce nu este cazul
Un sef de filiala locala a unei firme internationale de recrutare atrage atentia ca Romania este de-abia pe locul 52 din 109 tari din toata lumea ca nivel de atractivitate pentru muncitorii imigranti.

Nu este vorba numai de salarii.
Se mai adauga si faptul ca imigrantul stie ca, spre deosebire de Germania, sau de Belgia, in Romania va gasi foarte greu o locuinta decenta, va avea ajutoare sociale mult mai putine, va avea parte de o asistenta medicala mai proasta, va avea sanse nule sa gaseasca un loc in gradinita pentru copil etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.