Avion deturnat – alertă în Cipru!

UPDATE: Autoritățile cipriote au decis suspendarea temporară a activităților de zbor din aeroportul internațional Larnaca, urmare a deturnării aeronavei companiei EgyptAir, cursele aeriene planificate fiind redirecționate către alte aeroporturi sau anulate, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o alertă de călătorie emisă astăzi.

Potrivit acesteia, cursa Blue Air dinspre Atena (OB 5162) și care urma să aterizeze pe Larnaca la ora 11,45 a fost redirecționată către Pafos.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii sale de internet și reamintește că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” cu informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit datelor oferite de autoritățile competente din Egipt și Cipru, niciun cetățean român nu se afla la bordul aeronavei EgyptAir, deturnată pe Aeroportul Internațional Larnaca.

Misiunile diplomatice ale României mențin legătura cu autoritățile competente cipriote și egiptene, până la finalizarea acestui incident, se ratăîntr+un comunicat transmis de MAE.

UPDATE: Bărbatul care a deturnat zborul EgyptAir, Ibrahim Abdel Tawwab Samaha, este profesor la Universitatea de Medicină Veterinară din Alexandria, potrivit site-ului instituţiei, relatează Reuters online.
Samaha este şeful Facultăţii pentru Sănătate Alimentară, potrivit agenţiei. Potrivit agenţiei egiptene Mena, el a ocupat locul K38 în avion. Piratul aerului are o fostă soţie în Cipru, potrivit CYBC şi vroia să stea de vorbă cu ea.

UPDATE: Compania EgyptAir a anunțat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obținut eliberarea tuturor pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat în Cipru, cu excepția a cinci cetățeni străini (care nu sunt egipteni) și a membrilor echipajului, transmit Reuters și AFP.

Anterior, Reuters — care cita surse de pe aeroportul din Alexandria — transmisese că la bordul avionului deturnat se aflau opt britanici și 10 americani.

Postul Sigma Live, citat de Haaretz, a relatat mai devreme că zborul MS181 cu 81 de persoane la bord a fost deturnat și că turnul de control al aeroportului din Larnaca a primit un mesaj în acest sens la ora 8:30, iar avionul a reușit să aterizeze pe aeroportul cipriot la ora 08:50.

UPDATE: Atacatorul de la bordul avionului companiei egiptene EgyptAir, sechestrat în Egipt cu 81 de persoane la bord și deturnat către Cipru, nu a formulat încă nicio solicitare, transmite Reuters.

Potrivit Xinhua, care citează autorități cipriote din domeniul securității, individul ar fi eliberat femeile și copiii aflați la bordul avionului. Anterior, cotidianul israelian Haaretz relatase că au fost eliberați circa 18 pasageri, în timp ce Reuters transmite că au fost eliberați între 30 și 40 de pasageri și precizea că la bordul avionului s-ar afla opt britanici și zece americani.

UPDATE: Pasageri egipteni aflați la bordul avionului companiei Egypt Air deturnat azi dimineață în Cipru au fost eliberați la Larnaca, transmite France Presse, care citează postul public de televiziune cipriot.

Surse cipriote au declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că ar fi fost eliberați circa 18 pasageri.
Avioane ale forțelor aeriene israeliene au fost ridicate de la sol pentru a se asigura că spațiul aerian israelian nu a fost încălcat.

Măsura reprezintă o procedură de rutină, scrie Haaretz.

Avioanele israeliene s-au întors deja la bază și au aterizat în momentul în care a devenit clar că avionul egiptean s-a îndepărtat de teritoriul israelian, mai scrie publicația citată.

UPDATE: Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost amenințat de un pasager, care a spus că-și va detona centura cu explozibili, transmite Reuters.

Postul de radio cipriot a anunțat la rândul său că se crede că la bordul avionului există un atacator care are asupra lui o centură cu explozibili, iar forțelor de poliție li s-a cerut să se îndepărteze de aeronavă.
Între timp, Ministerul Aviației Civile din Egipt a confirmat că zborul 181 al companiei EgyptAir, care efectua o cursă între Alexandria și Cairo, cu 81 de persoane la bord, a fost deturnat de un pasager care a susținut că are asupra lui o centură cu explozibili.

Nici în legătură cu tipul avionului lucrurile nu sunt clare. În timp ce unele surse citate de Reuters susțin că avionul este de tip Airbus 320, AFP scrie că ar fi vorba de un Boeing 737-800. Tot AFP mai scrie că ‘pirații aerului’ nu au formulat revendicări și că la aeroport a fost trimisă o celulă de criză.

Este pentru a doua oară în ultimii 30 de ani când pe aeroportul din Larnaca aterizează un avion deturnat. În 1988, un avion din Kuweit cu 55 de persoane la bord a aterizat la Larnaca la câteva ore după ce decolase de pe un aeroport din Iran, transmite In-Cyprus.com.

Un avion de pasageri deturnat a aterizat pe aeroportul din Larnaca în Cipru, transmite postul de radio public cipriot, citat de Reuters.

Potrivit presei stăine, la bordul avionului se află 80 sau 81 de oameni, iar unul dintre ei se crede că ar fi înarmat.

Persoana care a deturnat avionul Airbus A320 este inarmată, a declarat pentru Cyprus Mail un purtator de cuvânt al poliţiei cipriote.

Acesta a spus că nu exista încă informaţii despre cererile acestuia şi nici dacă e vorba despre un membru al unei organizaţii teroriste.

Avionul trebuia sa aterizeze la Cairo, au declarat surse aviatice pentru Reuters.

EgyptAir este compania naţională aviatică a Egiptului şi este deţinută în totalitate de guvernul egiptean.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.