VIDEO: Romania are nevoie de imigranti

„Legislatia romaneasca trebuie modificata in asa fel incat sa faciliteze accesul la locurile de munca din Romania pentru imigrantii care provin din state care nu fac parte din Uniunea Europeana, pentru ca angajatorii nu mai gasesc forta de munca disponibila pe plan local”. Asta scrie Ziarul Financiar la inceputul unui articol publicat in editia sa de ieri.
Este, poate, surprinzator sa citim o asemenea afirmatie la numai doua zile dupa atentatele de la Bruxelles care au ridicat din nou si in mod dramatic, problema imigrantilor extra-comunitari din Uniunea Europeana.

Chiar este nevoie de imigranti in Romania?

Se pare ca da, si asta din ratiuni economice si din ratiuni sociale

1. Ratiunile economice:

  • Este nevoie de imigranti nu pentru ca nu am avea forta de munca disponibila, ci fiindca forta de munca disponibila nu se duce acolo unde exista locuri de munca.
  • INS spune ca avem in Romania 600.000 de someri, dar si 53.000 de locuri de munca neocupate.
  • Conform site-ului ANOFM, in prezent, cel mai mult se cauta salariati necalificati sau putin calificati: muncitori necalificati in industria confectiilor sau in demolarea cladirilor, confectioner articole din textile, manipulanti marfuri, lucratori comerciali, sau soferi de camion de mare tonaj

2. Ratiunile sociale pentru care este nevoie de imigranti:

  • Efectul pervers al faptului ca 95% dintre romani sunt proprietarii locuintelor in care traiesc este mobilitatea mult prea redusa. Oamenii cu greu isi pararesc casa pentru a locui cu chirie in alta parte a tarii
  • Sistemele de ajutoare sociale, oricat de sarace par ele, sunt suficiente in cazul in care sunt cumulate cu mijloacele de subzistenta asigurate de gospodariile rurale, si reusesc sa asigure un minim de necesar de resurse pentru traiul de zi cu zi.
  • Saracia se auto-perpetueaza: copii din mediul rural sunt retrasi de la scoala devreme ca sa lucreze la camp. Fiind retrasi de la scoala nu au posibilitati de calificare si nici nu sunt obisnuiti cu efortul de a invata si cu efortul de a se integra intr-un colectiv cu disciplina si reguli precise.

Sporul natural negativ ar putea fi compensat de imigratie?

In ce priveste sporul natural, dupa cum arata INS, deja piramida varstelor in Romania nu mai este piramida ci a devenit, de fapt, un romb vertical cu partea cea mai groasa intre varstele 33-45 de ani.

Situatia este aceeasi in toata Europa: conform estimărilor guvernului de la Berlin, din cauza imbatranirii populaţiei si a natalitatii reduse, forta de muncă activă a Germaniei va scadea cu sase milioane de persoane la orizontul anului 2030.

Vitor Constancio, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, afirma, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, ca societatea imbatranita a Europei, care „se sinucide demografic”, are nevoie de imigranti pentru a impiedica reducerea in continuare a fortei de munca.

De ce ar veni strainii in Romania?

In primul rand pentru ca, asa cum declara un libanez devenit roman, „Nici nu va dati seama cat de fericiti sunteti ca traiti intr-o tara in care este pace”.
Desi se vorbeste putin, avem deja imigratie extra UE: exista o puternica comunitate de moldoveni, multi dintre ei medici sau avocati, exista deja comunitatile libaneza, chineza, kurda, siriana care erau puternice in Romania cu mult inainte de izbucnirea razboiului din Siria.

Pana acum, aceste comunitati au fost formate din oameni care deja aveau bani si doreau sa-si construiasca o viata mai buna in Romania, de-acum incolo vor veni cei care nu au bani si pornesc „de la zero” in Romania.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.