„Fură steagul, salvează Luna”

„Atrapa la bandera” este o animaţie spaniolă ce rulează de ceva vreme sub titlul românesc „Fură steagul, salvează Luna”, dovedind că nu numai producţiile Disney, Pixar sau DreamWorks pot avea succes. Filmul ne prezintă povestea lui Mike Goldwing, un băiat de 12 ani care încearcă să ţină cont de sfaturile mamei sale şi vrea să-şi împace tatăl şi bunicul, amândoi astronauţi la NASA, cel din urmă, deşi venerat pe vremuri, fiind acum uitat de toată lumea şi trăind izolat de familie după ce şi-a ratat şansa de a participa la misiunea Apollo XI alături de Neil Armstrong şi Buzz Aldrin. Dar misiunea lui Mike pare a fi mai grea chiar decât una spaţială. Din fericire, Mike are 3 prieteni de nădejde care să-l ajute: Amy – care se tot teme că e certată de părinţi, Marty – tocilarul care face tot felul de invenţii şi şopârla acestuia, Igor.

Contextul potrivit pentru a-i reuni pe tată şi bunic apare atunci când Richard Carson, un miliardar excentric cu comportament de adolescent răsfăţat, declară că el va fi primul om care va păşi pe Lună, pentru că aselenizarea din ’69 ar fi fost de fapt o minciună propagandistică, idee pe care, probabil, aţi mai auzit-o. Tatăl lui Mike e chemat să fie comandantul echipei care va pleca din nou pe lună, pentru a contracara planurile mişeleşti ale lui Carson, care doreşte, de fapt, să fie proprietarul Lunii pentru că a descoperit acolo cea mai puternică sursă de energie accesabilă.

Dacă tatăl şi bunicul lui Mike vor trebui, conform planurilor, să facă echipă pentru testările preliminare, echipajul care se va afla în rachetă la momentul lansării nu va fi însă exact cel programat de NASA. În încercarea sa de-a fura steagul, de-a salva Luna, şi de a-şi reîntregi familia, Mike este cel care porneşte într-o călătorie spaţială plină de peripeţii, dar şi de întâmplări hazlii, alături de Amy, bunicul său şi şopârla Igor.

Povestea nu este prea realistă. Cum nu este nici mesajul animaţiei, pentru că, deşi se tot spune în film că Luna nu poate aparţine unui singur om sau unui singur stat, steagul pus acolo şi care trebuie salvat este cel al Statelor Unite ale Americii. Însă e foarte posibil ca „Fură steagul, salvează Luna” să facă pe mulţi foarte tineri spectatori să caute pe Google informaţii despre misiunile Apollo şi, poate, să-şi dorească să devină astronauţi. Iar părinţii se pot amuza şi ei de glumele din film care le sunt adresate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.