Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti

CINEMA

Zi plină a Festivalului de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania”.
La Centru Ceh, de la ora 18 are loc un eveniment dedicat jocurilor video documentare, la care Ludo Hekman şi Michiel van der Ros, de la compania olandeză Butch and Sundance, vorbesc cu publicul despre proiectele lor existente, dar şi despre potenţialul enorm al acestei industrii în continuă dezvoltare pe plan global. Detalii despre jocurile pe care le puteţi încerca la festival găsiţi AICI.

La Cinemateca Eforie:
– de la ora 18, scurtmetrajul „Năut cu zahăr”, un montaj luxuriant de schiţe, fotografii şi material filmat de arhivă şi o frântură „etnografică” a vieţii cotidiene de refugiat puse la un loc de Antonio Aguilar García; urmat de „Orice chip poartă un nume”, proiectat în prezenţa realizatorului Magnus Gertten;
– de la ora 20.30’, scurtmetrajul „Castele străine, mici şi delicate” de Rob Key care încearcă să filmeze ambasadele din Lisabona ca parte a unui exerciţiu de testare a limitelor; urmat de „Napolislam” de Ernesto Pagano care, sub stratul unor poveşti animate, adesea hilare, arată ce tip de dezamăgire înlocuieşte Islamul într-o regiune a Italiei dominată de Mafie şi afectată de un nivel extrem de ridicat de şomaj, în care oamenii îşi pierd speranţa în Biserica Catolică.

La Cinemateca Union:
– de la ora 16, „Albii afară, negrii înăuntru” docu-dramă SF de brazilianul Adirley Queiró;
– de la ora 18, scurtmetrajul „Fair Play”, poveste morală de finlandezul Tommi Rajala despre viaţă, visuri şi despre fair play-ul care, chiar dacă se manifestă pe teren, uneori lipseşte din viaţa reală; urmat de „Coups de foudre” de belgianul Christophe Reyners în care cinci femei tinere ale căror traiectorii de viaţă le-au adus într-un adăpost prezintă cinci poveşti de dragoste dramatice;
– de la ora 20.30’, „Grozny Blues” în care, conectând privatul şi personalul cu publicul şi politicul şi combinând materiale filmate în Cecenia de astăzi cu un excepţional material de arhivă, regizorul Nicola Bellucci schiţează cu sensibilitate şi compasiune portretul unei societăţi divizate care se zbate între război şi pace, tradiţie şi modernitate, represiune şi libertate.

La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 16, are loc premiera mondială a documentarului „Only Barberry Remains / Doar mărăcinii”, la care participă Lia Sudermann, regizoarea filmului, editorul Franz Xaver Schumacher şi directorul de imagine Gregor Steinweg;
– de la ora 18, se reia „I de la Iran” de Sanaz Azar;
– de la ora 20.30’, rulează „Serbistan – Jurnal de bord” de Želimir Žilnik, despre refugiaţii din Siria, Afganistan, Somalia sau Ghana ajunşi în Serbia.

La Hollywood Multiplex:
– de la ora 18.30’, „Cartel Land” de Matthew Heineman care plonjează adânc în lumea cartelurilor de droguri din Mexic, inserându-se în două grupuri de vigilante aflate de cele două părţi ale graniţei dintre Statele Unite ale Americii şi Mexic;
– de la ora 20.30’ se reiau scurtmetrajul „În echilibru” şi lungmetrajul „Fiica Indiei”.

La sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 18 rulează „Dansând cu Maria”, filmat de-a lungul a doi ani de Ivan Gergolet, oferind o perspectivă fascinantă asupra vieţii şi muncii dansatoarei de 90 de ani Maria Fux din Argentina, prin intermediul oamenilor a căror viaţă a schimbat-o ireversibil în vreme ce ducea ultima ei bătălie împotriva limitelor propriului său corp.

Jozef Van Wissen susţine un concert live în Club Control, începând cu ora 20. În cadrul evenimentului are loc şi o vizionare a filmului „Only Lovers Left Alive / Îndrăgostiţii mor ultimii”, pentru a cărui coloană sonoră a câştigat un premiu în 2013 la Festivalul de la Cannes.

MUZICĂ

Orchestra simfonică şi Corul a Filarmonicii „George Enescu” susţin, de la ora 19 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Camil Marinescu, având în program Simfonia nr. 2 de Gustav Mahler. Soliste: Irina Iordăchescu – soprană şi Sidonia Nica – mezzosoprană.

Seria concertelor Jazz Night Out 2016 este deschisă cu cel susţinut de Joshua Redman Trio, primul dat în România de această formaţie, de la ora 20 la Sala Radio.

Ciclul seratelor „Clubului de jazz şi blues ICR” găzduite de Institutul Cultural Român, continuă cu povestea-spectacol despre originile blues-ului „Diavolul şi Robert Johnson”, pigmentată cu muzica acestuia şi poemele lui Langston Hughes şi Walt Whitman, programată de la ora 19. Participă: Mike Godoroja, Eugen Cristea, cunoscutul interpret de blues la muzicuţă Marcian Petrescu, artistul grafic Codrin Cardu şi Corul de copii al Liceului „ICHB” care interpretează gospel-blues.

Adrian Naidin are programat un concert în Club Tribute, începând cu ora 21.

Şi trupa Hara are programat un concert, de la ora 21.30’ în Hard Rock Café.

EXPOZIŢII

De la ora 18, la Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român este vernisată expoziţia-retrospectivă a artistei Elena Minodora Tulcan, ce reuneşte lucrări din sticlă, desene şi obiecte realizate pe parcursul întregii sale creaţii. Prezintă Alexandra Titu.

La Galeria AnnArt din Str. Paris nr. 39, la ora 18 are loc vernisajul expoziţiei lui Vladimir Şetran „Cahiers du cinéma”, ce poate fi vizitată până la 9 aprilie.

La Galeria Anca Poteraşu, de la ora 19 este vernisată expoziţia „L’espace ventriloque” a artistului Zoltán Béla. De la ora 18, are loc un preview al expoziţiei prilejuit de lansarea catalogului artistului, intitulat „Pictură / Obiect”.

CARTE

În prezenţa ambasadorului Franţei în România, François Saint-Paul şi a autorului proiectului, Joris Mathieu, care este şi director al Teatrului Nouvelle Génération – CDN Lyon, de la ora 18.30’ este inaugurată „Biblioteca în mişcare. Cabina literară digitală L.I.R. (Livre In Room) în atrium-ul Institutului Francez, unde este deschisă până pe 22 aprilie.

CONFERINŢE

La Muzeul Naţional de Artă al României, de la ora 16.30’, Nicoleta Roman susţine conferinţa „Măritiş sau meserie? Femeile, familia şi afirmarea în spaţiul public al României moderne”.

Arhitectul Dan Constantin Lăcătuş susţine conferinţa „Cum se întoarce Bucureştiul acasă – despre restaurarea clădirilor istorice”, de la ora 19 la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu.

Actriţa Ioana Flora este invitata ediţiei de azi a spectacolelor – conferinţă Round Table Bucureşti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. În cadrul evenimentului, ce are loc de la ora 19 în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică, sunt prezentate mai multe momente artistice susţinute şi de actriţa Clara Flores Aguilera, formaţia camerală Duo Cello Jaya şi soprana Veronica Anuşca, interpretând o lucrare compusă recent de Diana Gheorghiu pe versurile poetului optzecist Ioan Flora, tatăl actriţei invitate.

Invitatul „Cafenelei critice”, ce are loc de la ora 19, la Galeria 418 din Intrarea Armaşului nr. 12, et. 2, este criticul şi istoricul de artă Constantin Prut, autorul „Dicţionarului de artă modernă şi contemporană”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Astă-seară de la ora 19, ARCEN reia seria de întâlniri cu scriitori contemporani organizate alături de Cărtureşti în Cafeneaua Verona, invitat fiind Ioan Es Pop, unul dintre cei mai importanţi poeţi ai zilei. Moderatori: Andreea Apostu, Alexandra Adam şi Edmond Niculuşcă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.