În seara aceasta, la Hard Rock Cafe, simțim românește pe limba etno-rock by Nicu Covaci

Trăim într-o lume în care se observă cu ușurință dar, mai ales cu îngrijorare, alterarea spiritului, îndepărtarea de adevăratele valori identitare. Un popor care-și uită rădăcinile e mai ușor de manipulat; de aceea este important și chiar devine necesar să ne apărăm esența spirituală, filonul popular romanesc, mergând până la cel ancestral.

Din fericire pentru noi, mai există artiști care rămân în sluba apărării acestor valori și dincolo de orice controverse, răman un etalon în cultura românească autentică.

Vine în sprijinul pledoariei mele, un eveniment pe care nu ar trebui să îl ratați. În această seară, de la ora 21:00, la Hard Rock Cafe ne putem bucura de un concert de excepție, marca Nicu Covaci. Legendarul ”phoenix” vine alături de alți artiști de certă valoare pentru a ne oferi ”o muzică prin care vom privi înapoi spre toate acele dimensiuni pe care suntem în pericol să le uităm și din care rockul românesc și-a dezvoltat rădăcinile și forța. Este încă o ocazie de a vedea de unde venim, ca să aflăm încotro ne îndreptăm…”

Despre Nicu Covaci este inutil să mai spunem ceva… Trebuie doar să-l ascultăm și să înțelegem că în timp, valorile se cern… Nu rămân decât aceia care au avut într-adevăr ceva esențial de spus…

S-au alăturat acestui proiect, numit ARHAIC ROCK by Nicu Covaci, 4 artiști de excepție.
Despre Adrian Naidin, chiar dacă unii dintre voi îl cunoașteți și îl iubiți, e bine să subliniem că este ”o personalitate artistică fascinantă, cu tot cu mirifica-i metaforie, care îmbină cu succes muzica clasică, jazzul cu influențe românești și folclorul stilizat într-o poveste unică și mereu de actualitate. Proiectele lui au dus muzica arhaică pe scene ale pieselor de teatru, pe cele unde s-a interpretat muzică modernă, dar și în cadrul marilor evenimente Phoenix din care a fost nelipsit”.

Vin la rând Roxana Zanga și Daath Yug, ”doi tineri care în ultimii ani au plecat într-o călătorie uimitoare prin Europa pentru a arăta lumii ce înseamnă muzica și instrumentele tradiționale românești – cavalul, tulnicul, buciumul, precum și multe altele cu care vor dori să vă surprindă. Proiectul lor muzical (formația Drum’n’flute pe care au fondat-o și în cadrul căreia activează) are ca punct de plecare ”Strunga” lui Nicu Covaci și continuă genul etno-rock într-o expresie nouă, cuprinzătoare, care îi reprezintă întru totul”.

Vine să întregească tabloul ARHAIC ROCK, cu starea de grație a poeziei și a autenticității, Casandra Hauși. ”Probabil nici un alt interpret din generațiile tinere ale cântului folcloric nu este atât de dedicat tradițiilor reale, interpretării clare, adevărate și dimensiunii spirituale a tot ceea ce poate fi mai pur și mai frumos în muzica arhaică.”

Îndemnul de a fi martorii unei asemenea experiențe este sublim… Nu-mi rămâne decât să-l redau:

”La început a fost folclorul. Muzica brută, învățată să ne spună trăirile, să ne arate natura, să ne vorbească despre identitate și despre ceea ce de drept ne aparține. Expresie completă și complexă a tuturor simțurilor autentice românești, a rezistat oricăror încercări de falsificare pe care secolul XX i le-a propus. A trebuit să vină deceniul șapte pentru ca Phoenix să-i răstoarne cuvintele în necuvinte, să disocieze ce era trainic sudat, să asocieze ce la început părea incomunicabil și folclorul arhaic să primească astfel dimensiunea ce i se cuvenea: modalitatea de exprimare modernă.”

În seara aceasta, la Hard Rock Cafe, simțim romanește pe limba etno-rock-ului marca Nicu Covaci.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.