La mulți ani, Ion Caramitru!

Nu îi place să își sărbătorească ziua de naștere, pentru că nu e tocmai o bucurie să îmbătrânești, mărturisește Ion Caramitru.
De ziua lui este pe scenă, la Sala Mare a TNB, în comedia bulevardieră ”Dineu cu proști”.
Are o activitate intensă, este actor și regizor, conduce de 11 ani cel mare teatru românesc și este, de peste 25 de ani, președinte al Uniunii Teatrale din Romania, face parte din diverse foruri europene sau internaționale. Și pentru că poate, e admirat dar și contestat. Energia lui de invidiat ”e moștenită din neamul său aromânesc”.
Îl vedeți, la Național, și în Prospero, din „Furtuna” lui Shakespeare, apare alături de Horaţiu Mălăele şi de violoncelistul Adrian Naidin, în spectacolul „Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”.
Sub directoratul său, Teatrul Naţional din Bucureşti a căpătat o nouă înfățișare, a fost consolidat și renovat în întregime. După redeschidere, în 2015, Ion Caramitru a organizat aici festivalul NETA, inventând conceptul de ”festival sub un singur acoperiș”.

Foto: cinemagia.ro
Foto: cinemagia.ro

Este Ambasador Cultural Shakespeare în România, titlu acordat cu ocazia „Shakespeare Lives 2016” de British Council.
A fost declarat printre cei mai buni 10 interpreţi ai lui Hamlet care au existat vreodată. Clasamentul îi aparține directorul artistic de la Royal Shakespeare Company, Michael Boyd. Este vorba despre spectacolul reper al anilor 80, montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul Bulandra, cu Ion Caramitru în rolul titular.
Este Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturală româno-britanică, distincție acordată de Regina Elisabeta a-II-a, şi Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor în Franţa.
Și în România a primit distincții importante: Ordinul pentru Merit în grad de Mare Cruce, în 2000, iar Regele Mihai I al României i-a acordat Decorația regală Nihil Sine Deo, în urmă cu patru ani.

ion-caramitru
Foto: cinemagia.ro

Tot în 2012, Ion Caramitru a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucuresti, în semn de respect şi apreciere pentru întreaga sa activitate şi pentru contribuţia la dezvoltarea vieţii cultural-artistice româneşti.
Ion Caramitru a fost director al Teatrului Bulandra, în perioada 1990 – 1993. A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000, în trei guverne.
A avut zeci de roluri în teatru și film.
Și dacă, pentru scenă, rolul emblemă pentru Ion Caramitru rămâne Hamlet, în cinematografia românească acesta ar putea fi Ştefan Luchian, din filmul regizat de Nicolae Mărgineanu.

A jucat în 12 filme în străinătate dintre care opt în Anglia. Este unul dintre primii actori români care are un impresar internațional. “Amen”, ”Deep Secrets” şi ”A Question of Guilt” sunt producțiile ce îl au în distribuție.
A montat spectacole la Opera Naţională din Bucureşti, dar și la Opera Naţională Nord-Irlandeză din Belfast.
Cariera sa de actor de teatru s-a creat pe doi piloni puternici: Shakespeare și Eminescu. Ion Caramitru a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în anul 1964, iar rolul de licență de la Studioul Casandra, a fost ”Hamlet” în regia lui Costache Antoniu. S-a întâlnit de-a lungul timpului cu personajele Marelui Will, în montări de marcă semnnate de regizorii Liviu Ciulei și Alexandru Tocilescu, și a montat ”Othello” și ”Neguţătorul din Veneţia” în Japonia.
În 1964, a debutat pe scena TNB, în piesa ”Eminescu” de Mircea Ştefănescu. A cucerit inimi din colțuri diferite ale lumii, recitându-i versurile. Din 2012, apare pe scenă acompaniat de muzicianul Aurelian Octav-Popa, în spectacolul „Dor de Eminescu”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.