O nouă producţie Disney: „Zootropolis”

Dintre cele nu mai puţin de şapte premiere, vă prezentăm pe singura care se adresează întregii familii. Este o nouă şi foarte reuşită producţie Disney intitulată „Zootropolis”, după numele oraşului în care se desfăşoară cea mai mare şi importantă parte a acţiunii.

Această fabulă animată, colorată şi sprinţară, ne arată, cu mult umor, o lume fictivă în care animalele au depăşit de mult relaţia pradă-prădător şi trăiesc în bună înţelegere într-o lume asemănănătoare cu a noastră. Chiar şi aşa, o carieră nu e deloc lipsită de provocări, mai ales atunci când refuzi ca altcineva să-ţi hotărască locul în lume şi te lupţi pentru visurile tale. Aşa cum face personajul principal Judy Hopps, o tânără femelă-iepure dintr-o mică localitate, care visează să devină poliţistă în Zootropolis, gigantică metropolă unde totul pare posibil. După ce se antrenează asiduu la Academia de poliţie, pe care o termină în fruntea promoţiei, părinţii o conduc, resemnaţi în faţa deciziei idealistei lor fiice, la expresul pentru Zootropolis. Judy află curând că socoteala de la sat nu prea se potriveşte cu cea de la oraş…

Poliţista Judy Hopps reuşeşte să-l facă pe vulpoiul Nick, un escroc inventiv să o ajute, atunci când primeşte, peste capul şefului ei, cazul unei vidre dispărute. Distribuţia originală, ce-i cuprinde pe Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba şi alţi actori, este excelentă. Shakira, interpretează ceea ce ştie să facă: pe Gazelle, marea divă muzicală din Zootropolis, o gazelă frumoasă în jurul căreia dansează patru tigrii în timplu show-lui, melodiile ei îndemnând la restabilirea păcii şi armoniei în comunitatea aflată sub teroarea unui complot stârnit de dorinţa de putere ce poate duce la revenirea vechilor relaţii dintre pradă şi prădător.

Scenariul scris de Phil Johnston şi Jared Bush, care este şi co-regizor alături de Rich Moore şi Byron Howard, ne transmite nouă tuturor importantul mesaj că suntem singurii răspunzători de drumul nostru în lume. Exemplu că se poate, ne este dat chiar de Judy, care părea destinată unei existenţe anoste de cultivatoare şi vânzătoare de morcovi, coacăze negre şi altele, dar cum ea vrea să lupte pentru o lume mai bună ca poliţistă. Curajul, perseverenţa şi ingeniozitatea o vor ajuta să se facă remarcată în secţia de poliţie din Zootropolis, chiar dacă printre colegii ei se află numai patrupede impozante precum elefanţi, rinoceri, hipopotami ori animale de pradă, e drept muuult domesticite, precum simpaticul recepţioner al sediului poliţiei. Mărimea nu contează, este unul din mesajele îmbucurătoare ale filmului, care, printre glume şi replici amuzante, abordează şi problema discriminării, propunând şi rezolvă un mister de rezolvat mai captivant şi imprevizibil decât te-ai putea aştepta de la o animaţie de tip familly.

Cu un 3D ce nu impresionează, animaţia „Zootropolis” are multe imagini care îţi iau ochii şi chiar te invită la o revizionare, ea rulând în ambele variante (dublată sau subtitrată, la Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Glendale Studio şi la toate cinematografele de mall. De exemplu, cum arată zonele specifice anumitor animale în care metropola este împărţită în tundră, junglă, deşert, ţinut arctic. Sau dimensiunile diferite ale eroilor care lasă loc pentru o mulţime de gaguri vizuale. Astfel, Judy arată ca un King Kong în cartierul rozătoarelor, în timp ce colegii ei elefanţi şi hipopotami subliniază cât de mică este protagonista.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.