Guvernul a decis sa respecte Legea educatiei din 2011

Expresia „la noi ca la nimenea” a fost atat des repetata incat a devenit de-a dreptul enervanta. Totusi, iata ca o lege votata de Parlamentul Romaniei in 2011 ajunge sa fie aplicata de-abia in 2016.

Guvernul a decis miercuri sa respecte legea, asa ca unitatile de invatamant preuniversitar particular si confesional acreditat vor primi finantare de baza de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar cu finantarea acordata pentru scolile si liceele de stat.

Ce spune legea?

In virtutea principiului incurajarii concurentei dintre stat si privat inclusiv in domeniul educatiei, Legea educatiei nationale prevede, la Articolul 9, ca finantarea statului pentru invatamantul preuniversitar se face dupa principiul ca „resursa financiara urmeaza elevul” adica alocatia de la stat va fi platita acelei scoli la care invata elevul.

Nu conteaza daca este gradinita de stat sau privata, scoala sau liceu de stat sau privat, sau scoala confesionala, conteaza numai sa fie acreditate conform legii.

Este ceva normal: din impozitul pe venit pe care il plateste orice contribuabil, o parte este destinata ca sa acopere cheltuielile pe care le face statul ca sa asigure invatamantul gratuit pentru copiii.

Daca respectivul contribuabil decide sa-si dea copilul la o scoala privata in loc de una de stat, nu inseamna ca statul poate sa faca „uitati” acesti bani.

Lungul drum al aplicarii articolului 9 al Legii educatiei

Banii pentru finantarea invatamantului preuniversitar particular si confesional au fost alocati in 2012 in bugetul de stat, dar la finalul lui 2012, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a promovat o ordonanta de urgenta care amana pana la data de 31 decembrie 2013 aplicarea articolului 9. Este vorba despre OUG nr. 92/2012
Apoi, prin alta ordonanta de urgenta, a mai fost decisa inca o amanare, pana la 31 decembrie 2014.

Dar banii nu s-au dat nici macar in 2015, desi in luna august a anulului trecut ministrul invatamantului, Sorin Cimpeanu, declarase ca statul a alocat, la rectificare, 32 milioane de lei platibili unui număr de 133 de şcoli private acreditate.

Cat aloca statul pentru un elev?

In comunicatul de miercuri al Guvernului am aflat ca pentru un elev din invatamantul gimnazial din mediul urban se dau 3.043 lei/an, iar pentru elevii din mediul rural se dau 3.499 lei/an.

Pentru invatamantul liceal teoretic, costul standard din mediul rural va fi egal cu cel din mediul urban, respectiv de 3.043 lei/an.

Pentru acei elevi car se vor duce la gradinitele, scolile si liceele private, banii vor fi varsati de la buget direct in conturile respectivelor scoli.

Evident ca 3,000 de lei/an, adica circa 700 de euro, reprezinta doar un procent redus din taxele cerute la scolile private, dar oricum, nota de plata a parintilor va fi usurata cu circa 60 euro/luna

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.