4 martie 1977

Ca de fiecare data pe 4 martie cei ce au trait momentele de acum 39 de ani isi amintesc cu infrigurare seara in care Romania a fost zguduita de cel mai grav cutremur din perioada postbelica.
Evenimentul s-a soldat cu peste 1.57o de victime din care 1.391 de morti numai in Bucuresti. La nivelul intregii tari au fost circa 11.3oo de raniti.
Aproximativ 35 de mii de locuinte s-au prabusit, majoritatea pagubelor materiale s-au consemnat in capitala unde 33 de cladiri si blocuri mari au cazut. Majoritatea erau vechi(blocurile Scala, Casata si Dunarea) insa 3 cladiri erau noi(blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de la intersectia sos. Stefan cel Mare cu str. Lizeanu si cladirea Centrului de Calcul al Ministerului Transporturilor).

Acum, dupa aproape 4 decenii de la tragedie, specialistii in constructii avertizeaza: toate cladirile din Bucuresti ar trebui expertizate sau re-expertizate Asta deoarece rapoartele realizate pana in anul 2oo8 au fost facute dupa vechiul normativ din 1992 privind rezistenta antiseismica. Normativul aflat acum in vigoare este mult mai sever decat cel anterior si de aceea expertizele ar trebui refacute, mai spun expertii in constructii.

Municipalitatea nu se poate lauda cu prea multe imobile consolidate ci doar cu liste actualizate ale cladirilor care stau sa cada. Astfel, aflam ca in 2o16 in Bucuresti exista 358 de imobile incadrate in clasa intai de risc seismic(care risca sa se prabuseasca la un cutremur puternic), din care 181- pericol public! In clasa a 2-a gasim alte peste 1.3oo imobile, conform listelor Primariei Capitalei.

Unele teatre sau cinematografe ori spatii comerciale care functionau in cladiri incadrate in clasa inati de risc s-au inchis. Altele nu.
Precizam ca imobilul de pe bd. Regina Elisabeta nr. 16 in care functioneaza printre altele libraria Mihai Eminescu si birourile Administratiei Fondului Imobiliar si ale Directiei de Mediu din Primaria Generala nu este incadrat in clasa intai de risc seismic, asa cum a aparut intr-o stire difuzata de postul nostru de radio pe 12 februarie, ci in clasa a 2-a. In cladirile incadrate in clasa a 2-a de risc seismic nu este interzisa functionarea de magazine sau institutii publice. Multumim ascultatorilor si cititorilor nostri care ne-au semnalat inadvertenta.

IMAG0186

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.