Consolidare cu forţa, pe banii Guvernului

În Bucureşti, există 350 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, dintre care 181 prezintă pericol public, adică sunt în pericol de prăbuşire. Au fost consolidate numai 73 de imobile, dintre care doar 18 prin programul Primăriei Capitalei. În aceste condiții, Municipalitatea încearcă să promoveze modificări legislative care să relanseze consolidarea.

Astfel, printr-un proiect de modificare a Ordonanței 20/1994, parlementarul Ovidiu Raetchi propune o schimbare importantă de abordare. În primul rând, autoritatea locală va putea trece peste semnătura proprietarilor din clădire, dacă aceştia refuză consolidarea sau nu pot fi găsiti, pentru a-şi da acordul. În acest fel, ar fi urmărit interesul public, înlăturându-se situațiile în care un întreg imobil nu poate fi consolidat, din cauza lipsei acordului unui singur proprietar, susţine inițiatorul proiectului legislativ.

În al doilea rând, pentru cele 181 de imobile din Bucureşti încadrate în clasa întâi de risc seismic, pericol public, banii de consolidare ar urma să vină integral de la stat. În acest scop, ar urma să se creeze un fond special, administrat de Ministerul Dezvoltării. Dimensiunea acestuia ar putea fi de aproximativ 100 de milioane de euro, a apreciat Raetchi. El a afirmat că această soluție financiară ar fi necesară pentru a depăşi situațiile în care unii dintre proprietarii din imobil nu îşi pot permite să plătească ratele pentru consolidare şi, astfel, blochează procesul pentru întreaga clădire.

Iniţiatorul proiectului este de părere că redarea clădirilor pericol public, aflate în centrul orașului, circuitului economic ar duce la crearea unui pol de dezvoltare, ce ar justifica pe deplin cheltuirea banilor de la bugetul de stat pentru consolidare.

Proiectul de modificare a Ordonanței nr. 20/1994 se află în dezbatere publică şi ar putea veni în contradicţie cu prevederile Constituției României care, la articolul 44 precizează clar că UN proprietar poate fi expropriat pentru utilitate publică doar în urma unei despăgubiri. Legea fundamentală interzice, în mod expres, confiscarea proprietăţii pe orice fel de alt temei în afară de utilitatea publică şi orice fel de naţionalizare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.