Tot mai mulţi pacienţi cu boli cronice nu își mai găsesc tratamentul

Surso foto: www.foreverywoman.org

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice atrage atenția asupra situației grave în care se află unii dintre pacienții cronici, care nu își mai găsesc tratamentul.

COPAC va derula în perioada următoare campania ”STOP dispariției medicamentelor din România!”, campanie ce își propune să aducă în atenția autorităților și opiniei publice tot mai multe cazuri de pacienți care nu au tratament și să facă toate demersurile pentru a rezolva problema accesului la tratament cu care se confruntă pacienții din România.
Probleme intampina pacientii cu Parkinson si cei cu scleroză multiplă.

În cazul insulinei, există probleme mari de aprovizionare din cauza exportului paralel generat de preţurile mici.
În cazul pacienţilor cu HIV, două medicamente au fost retrase din România din cauza obligaţiei de scădere a prețurilor de la 1 iulie 2015.

Pentru pacienții cu boli autoimune, nu se găsește principalul medicament utilizat în reumatologie .
Peste 1 milion de pacienți cronici sunt, în prezent, supuși la riscul de a rămâne fără tratament în următoarele luni, conform estimărilor ARPIM şi COPAC.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită Agenției Naționale a Medicamentului să comunice public câte medicamente vor fi retrase de producători în următoarele 6 luni, care sunt motivele retragerii acestora și cum gestionează situația.

COPAC solicită de urgență Ministerului Sănătății să organizeze un grup de lucru din care să facă parte și reprezentanții asociațiilor de pacienți, care să identifice urgent soluții și o politică coerentă pentru ca medicamentele să vină și să rămână în România.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.