Astăzi sărbătorim o mare actriță a României…La mulți ani, Maria Ploae!

Nu își arată vărsta, dar nici nu o ascunde.
Nu e preocupată de astfel de cochetării.

Maria Ploae este una dintre frumoasele filmului și teatrului românesc, dar nici acestă etichetă nu e importantă pentru actriță.
E o doamnă discretă, calmă și cu o tandrețe aparte.

A fost întotdeauna atentă să își facă meseria cu talent și profesionism și, în egală măsură, s-a dedicat familiei sale minunate.
De cele mai multe ori cele două drumuri s-au întâlnit.
Multe dintre filme semnate de regizorul Nicolae Mărgineanu o au protagonistă: ”Binecuvântată fii, închisoare” din 2003, ”Faimosul Paparazzo” (1999), ”Un bulgăre de humă” (1989), ”Ștefan Luchian” (1981), asta pentru a aminti doar cele mai cunoscute titluri.

Nicolae Mărgineanu și Maria Ploae sunt căsătoriți din 1976 și au împreună trei copii: Ana Mărgineanu, azi regizor de teatru și film, Nicolae Mărgineanu Jr., absolvent al unei facultăți de multimedia, și Oana Maria Mărgineanu, actriță. Mezina familiei a debutat în filmul tatălui ei, ”Logodnicii din America”, unde joacă alături de mama sa.

Piesele puse în scenă de Ana Mărgineanu o readuc și ele pe Maria Ploae în fața publicului.
Cel mai recent și răsunător succes este premiera din decembrie, de la Teatrul Mic, cu spectacolul ”Anul dispărut, 1989”. Tot Ana i-a oferit și cel mai frumos rol în sânul familiei, cel de bunică.

Cariera Mariei Ploae e legată de multe dintre personalitățile cinematografiei românești.
A fost descoperită, încă din studenție de Sergiu Nicolaescu, care i-a oferit rolul Domnișoarara Jugu din filmul ”Un Comisar acuză”, în 1973.

Mircea Veroiu a distribuit-o în Sida, personajul din ecranizarea ”Dincolo de pod” după romanul „Mara” de Ioan Slavici, un debut exceptional unde a jucat alături de Irina Petrescu și Leopoldina Bălănuță.
Nu a fost singura lor colaborare, o regăsim în ”Maria” sau în ”Așteptând un tren”.
Nu putem să nu amintim, de asemenea, ”Cuibul de viespi”, celebra ecranizare a lui Horea Popescu după ”Gaițele” lui Kirițescu, în care o interpretează pe Margareta.

A avut deseori ocazia să întruchipeze personaje celebre din cărți, dar și personalități ale lumii românești din diverse timpuri, de la cunoscutele Veronica Micle și Maria Rosetti, la Nicoleta (ecranizarea scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu „Bénie sois-tu, prison”).

Notorietate i-a adus și rolul profesoarei de franceză din „Toamna Bobocilor”, o comedie de succes a acelor vremuri, des difuzată și astăzi pe posturile comerciale.
Copiii anilor 80 o cunoșteau pe Maria Ploae din „Dumbrava minunată”, cei de azi îi recunosc vocea din dublaje de desene animate.

Teatru, film, televiziune, teatru radiofonic – sunt multe titluri pe care le asociezi, imediat ce le auzi, cu numele actriței Maria Ploae.
Și îi dorim, și ne dorim ca lista să fie completată cu noi roluri.

Dar cea mai frumoasă lecție de viață pe care o oferă indirect, prin multe dintre personajele sale, și direct celor care au norocul să o cunoască pe Maria Ploae, e aceea că valorile adevărate sunt credința și iubirea.

La mulți ani, Maria Ploae!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.