Vă mai amintiți cine a scris balada lui „Rică”?

Astăzi se împlinesc 45 de ani de când poetul avangardist Miron Radu Paraschivescu, autorul ”Cânticelor țigănești”, a plecat să-și întâlnească personajul care l-a făcut celebru în epocă și peste timp, ”Rică, fante de Obor”.

”Nu cred în libertate cât nu e-a tuturor !” acesta a fost crezul poetului care a reușit să bulverseze lumea literară a anilor ’60. Autorul baladei de maximă notorietate a fost unul din cei mai controversați poeți ai timpului său și asta pentru că a refuzat să rămană înregimentat în poezia de tip stalinist.

Era perioada în care debuta editorial Nichita Stănescu (1960), era perioada în care generatia lui Nicolae Labiș și a lui Marin Sorescu începea să se manifeste împotriva sistemului, în ceea ce a rămas cunoscut drept ”marea explozie lirică”, împotriva poeziei proletcultiste de care suferea și literatura romană, alături de celelalte zone ale culturii. Este autorul celebrei expresii ”Ti-au murit bărbații,poezie…” care a fost de fapt motto-ul întregii sale activități pe tăramul literar.

În ceea ce mă privește, i-am pătruns mult mai bine înțelesurile ascultându-l pe regretatul prieten, actorul Eusebiu Ştefănescu; fiecare recital de poezie al său era un regal de la care nu ai fi vrut să lipsești… Era o lecție vie de literatură unde alături de dragostea Maestrului pentru Nichita Stănescu și Mihai Eminescu, la loc de cinste se afla și poezia lui Miron Radu Paraschivescu, despre acesta povestea cu mult umor și uriaș talent, reușind să te transporte exact în timpul poveștii spuse.

Pentru că în ziua de azi mult prea rar accesăm poezia în forma ei scrisă, vă invit să ascultați balada ”Rică” în interpretarea inegalabilă a lui Eusebiu Ştefănescu:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.