Apele Române curăță Dâmbovița de mizeria aruncată de bucureșteni

Albia Dâmboviței a fost golită de apă, de la Piața Unirii către Biblioteca Națională. Asta pentru ca lucrătorii Administrației Naţionale Apele Române să poată curăța cuva de beton prin care curge râul de mizeria adunată în timp. Acesta nu creează doar o imagine dezagreabilă Dâmboviței, ci generează şi un miros pestilențial, de materie organică aflată în putrefacție.

În plus, depunerile au dus la scăderea semnificativă a capacității de preluare a debitului de apă, de la 45 de metri cubi pe secundă, acum mai bine de 20 de ani, la 38 metri cubi pe secundă, în 2014.

Această reducere a capacității de preluare a debitului de apă a Dâmboviței poate crea probleme pentru metrou şi pasajul rutier subteran, din zona Unirii. Pentru a înțelege mai bine, la Piața Unirii, Dâmbovița trece peste magistrala a doua de metrou şi pe sub pasajul rutier, prin niste casete de beton. Acestea nu au mai fost complet golite de apă, pentru a putea fi curățate şi reparate, din 1987, când a fost pusă în funcțiune noua albie amenajată a râului Dâmbovița.

Din păcate, deșeurile din care sunt formate depunerile nu sunt doar mâl, alge şi scoici, ci şi diferite obiecte aruncate de bucureșteni, de la pachete de țigări, până la PET-uri şi doze de metal goale, de la gunoi menajer, până la resturi provenite din construcții.

Când am ajuns la Piața Unirii, mai mulți muncitori se chinuiau să scoată din albia secată a Dâmboviței niste segmente de conductă, cu diametrul de circa 25-30 de centimetri, care zăceau de multă vreme pe fundul râului, după stratul de rugină amestecată cu mal şi vegetație care le acoperea.

Lucrările de curățare a casetelor de sub planșeul de la Piața Unirii ar urma să dureze 45 de zile, potrivit unui comunicat oficial al Apelor Române.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.