Dezbatere nationala privind noul plan-cadru pentru gimnaziu

Dezbaterea nationala privind propunerile legate de noul plan-cadru pentru gimnaziu a pornit de la ideea ca societatea romaneasca este in acest moment intr-un proces amplu de schimbare, iar dinamica sociala ne arata ca maine vom avea nevoie de competente noi, trei sferturi din profesiile de azi neexistand acum douazeci de ani.

Pornind de la acesta Adrian Curaj, ministrul Educatiei este de parere ca atunci cand discutam despre un nou plan-cadru trebuie sa avem in vedere intreg sistemul si nu doar fragmente din el.

Ecaterina Andronescu, secretar și membru in Comisia pentru Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport a Camerei Deputatilor a precizat ca, de fapt, fiecare clasa e o parte a sistemului, iar relatia profesor-elev si relatia parinte-profesor sunt foarte importante in educatia copiilor. Parintii si profesorii trebuie sa dea elevului motivatiile necesare pentru a obtine performante. In acelasi timp, in scoala este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca dezvoltarea personala a copiilor.

Daca scoala secolului 20 a fost si un rezultat a erei dezvoltarii industriale ceea ce a generat in timp transmiterea unui numar tot mai crescut de cunostiinte, acum strategia scolii trebuie sa se schimbe iar rolul acesteia sa creasca. Acum scoala trebuie sa fie nu doar locul unde se transmit informatii ci sa aiba si un rol de asigurare a unui echilibru social. Ne aflam in perioada in care educatia trebuie sa devina una personalizata, centrata pe elev, dat fiind ca si noile tehnologii schimba foarte mult procesul de invatare si predare.

01. Dezbatere - plan-cadru - gimnaziuAu fost voci care au sustinut si faptul ca trebuie create punti intre mediul scolar si cel universitar. Ciprian Fartusnic, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, a precizat ca in elaborarea unui plan-cadru modern trebuie plecat in primul rand de la nevoile educationale si psihologice ale dezvoltarii copiilor.

Au fost si pareri potrivit carora scoala trebuie sa isi pastreze rolul de educatie prin imprimarea viitorilor adulti a unor valori ca disciplina si seriozitatea, iar unele obiecte de studiu cum ar fi de exemplu „Drepturile copilului” ar putea fi studiate in cadrul orelor de dirigentie. Acest lucru a revoltat unii reprezentanti ai parintilor care spun ca cei mici trebuie sa isi cunoasca drepturile si sa ceara ajutor in cazul unor abuzuri.

Reprezentanti ai sindicatelor din educatie sunt de parere ca pentru a implementa un nou plan-cadru trebuie, in primul rand, recastigata increderea cadrelor didactice.

Insa din toate luarile de pozitie in ceea ce priveste dezbaterea publica privind noul plan-cadru pentru clasele 5-9 se desprind cateva concluzii pe care le-a transmis Ciprian Fartusnic, directorul Institutului de Stiinte ale Educatiei, unde au fost elaborate modele de planuri cadru: Limba latina si istoria romanilor trebuie sa faca parte din programa, insusirea acestor cunostiinte facand parte din identitatea elevilor.

Mai exista dorinta de crestere a competentelor lingvistice intr-o limba straina dar cu precizarea ca cea de-a doua limba straina sa aiba un numar mai mic de ore. Legat de cresterea competentelor digitale, acestea sunt dorite in oricare dintre variantele propuse. In ceea ce priveste orele de cunostiinte tehnice si antreprenoriale a existat un puternic mesaj de acordare unei atentii sporite acestor discipline.

In toate variantele propuse de plan-cadru s-au cerut ore de dezvolare personala dar acestea sa fie diferite de ora de dirigentie.

1 COMENTARIU

  1. Inca o data ni se dovedeste ca deciziile in tara aceasta se iau doar din interesele celor ce au putere, iar parintii nu au nicio importanta. Tocmai cei de care parintii vor sa scape din sistemul de invatamant au fost la aceasta dezbatere nationala. Mai ne si mintiti cu simplificarea programelor si cu realizarea lor in conformitate cu cele din UE, dar vreti sa introduceti fizica si chimie de la clasa a V-a! Recunosc ca l-am susinut pe Iohannis din tot sufletul si ca m-am bucurat enorm cand a cazut Ponta si au fost numiti noii ministrii, dar acum traiesc cea mai mare dezamagire si lipsa de speranta pentru Romania! In vara voi vota cu PSD-ul,fiindu-mi deja frica sa traiesc in Romania!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.