Despre drama „La tête haute / Capul sus”

Premiera „La tête haute / Capul sus” este o dramă socială care a fost proiectată anul trecut în deschiderea Festivalului de la Cannes şi este nominalizată la cele mai importante opt categorii ale Premiilor César, ce vor fi decernate pe 26 februarie.
Filmul urmăreşte experienţele, de la vârsta de la 6 până la 18 ani, ale lui Malony şi cum el devine un delincvent juvenil, foarte bine interpretat de Rod Paradot, nominalizat, de altfel la amintitul premiu pentru cea mai mare speranţă masculină.

Cu situaţia lui Malony facem cunoştinţă încă din primele cadre, într-o scenă turnată aproape în întregime din perspectiva sa de copil de şase ani, în care mama lui foarte tânără, i-a făcut deja bagajul şi poartă o discuţie deloc prietenoasă cu o judecătoare.
Aflăm apoi că aceasta este judecătoarea de minori în pragul pensionării, Florence, pentru a cărei interpretare Catherine Deneuve este nominalizată la César-ul pentru cea mai bună actriţă. Împreună cu Yann, un asistent social el însuşi supravieţuitorul unei copilării dificile jucat de nominalizatul Benoît Magimel, Florence face tot posibilul să-l păstreze pe băiat pe linia de plutire.

Aşa cum regizoarea-scenaristă Emmanuelle Bercot, nominalizată şi ea la César-uri, face tot posibilul să-i dea spectatorului măcar un motiv-două să fie optimist. Aşa de tare iubeşte personajul Malony şi îşi doreşte să reuşească, încât parcă nici nu mai are nevoie să-l înţeleagă, elementele care să-i explice comportamentul său de copil-problemă fiind cam puţine şi superficial prezentate. Situaţie total diferită faţă de cea din filmele fraţilor Dardenne din care cineasta e foarte evident că s-a inspirat şi la care te duci cu gândul vizionând drama socială „La tête haute / Capul sus”, care rulează zilnic la Cinema Scala, Hollywood Multiplex, Grand Cinema Băneasa, având proiecţii sporadice la sala Elvira Popescu a Institutului Francez, Cinemateca Union şi Muzeul Ţăranului Român.

Malony primeşte ajutor şi de la alţi angajaţi din serviciile sociale franceze, dar şi unul neaşteptat din partea adolescentei Tess, fiica unei profesoare dintr-un centru de reeducare pentru minori jucată de posibila cea mai mare speranţă feminină Diane Rouxel, care se îndrăgosteşte de el şi-i face şi un copil la doar 17 ani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.