Cele mai interesante evenimente ale zilei

CINEMA

Norman Manea, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu şi Florin Lăzărescu sunt protagoniştii celui mai recent documentar semnat de Alexandru Solomon, „România: patru patrii”, care are premiera bucureşteană în această zi de luni, de la ora 19:30, la sala Elvira Popescu a Institutului Francez, în prezenţa echipei. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Filmul descrie experienţele de viaţă ale celor patru scriitori din generaţii diferite şi desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu alte ţări, dezamăgită de imaginea sa peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuşi plină de umor.

La Muzeul Ţăranului Român, de la ora 18:00, are loc ceremonia de inaugurare a Săptămânii culturii venezuelene în cadrul căreia, după alocuţiunile oficiale şi vernisajul unei expoziţii de picturi şi desene realizate de pictorul Humberto Miquilena, este proiectată drama „Samuel”, realizată de César Lucena, cu Ananda Troconis, Erich Wildpret, Manuel Porto. Seara este completată de o degustare de mâncăruri naţionale tipice, rom şi ciocolată din Venezuela.

MUZICĂ

Cu ocazia aniversării consacrării Catedralei Sfântul Iosif (15 februarie 1884), de la ora 19:30, începe în acest locaş de cult un concert de muzică sacră cu intrare liberă, organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi susţinut de Cvartetul de BAROCkeri al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi de corala Cappella Musica Sacra. Solişti: sopranele Mihaela Stanciu şi Georgiana Simonov; mezzosoprana Antonela Bîrnat şi tenoru Nicolae Simonov. La orgă, Mihai Murariu şi Marcel-Octav Costea, care asigură şi conducerea muzicală. În program lucrări de Pergolesi, Vivaldi, Zipoli, Bach, Haydn, Rossini, Boëllman şi Gh. Cucu. Evenimentul se încadrează în anul aniversar 2015-2016, inaugurat de împlinirea a 60 de ani de la declararea Catedralei ca monument de cultură pe 23 iunie 1955.

CONFERINŢE

Începând de astăzi, de la ora 19:00, istoricul Anita Sterea susţine o serie de trei conferinţe în cadrul cursului săptămânal „Poveştile Bucureştiului şi casele sale boiereşti”, organizat de Fundaţia „Calea Victoriei” la sediul din Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.