Lista neagră a „bulinelor roșii” crește, dar consolidarea bate pasul pe loc

Poate pentru că se apropie data de 4 martie, când comemoram cutremurul din 1977, Primăria Capitalei actualizează tot mai des lista clădirilor cu bulină rosie, adică încadrate în clasa întâi de risc seismic.

Pe lista neagră a clădirilor cu bulină roșie au intrat, doar în două săptămâni, Hotelul „Muntenia”, situat pe strada Academiei nr. 19-21, „Librăria Copiilor” din Piața Romană și Libraria „Mihai Eminescu” de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Imobilul numit „Hotel Muntenia” are la parter „Pasajul Victoria”, unde funcționează un restaurant și mai multe cluburi.

După o primă actualizare, la mijlocul lunii trecute, Municipalitatea a adăugat noi clădiri pe lista celor care prezintă pericol public, săptămâna aceasta. Astfel, în Bucuresti, sunt acum 181 de clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, pericol public.  În clasa a doua de risc seismic, sunt încadrate 1307 imobile, iar în cea de-a treia clasă, doar 90.

Păcat că programul de consolidare a clădirilor din clasa întâi de risc seismic, cele cu bulină roșie, cam bate pasul pe loc. Astfel, anul trecut, au fost finalizate lucrările de consolidare la doar 30 de imobile. Totalul imobilelor consolidate, de la începutul programului s-ar ridica la 70, conform Municipalității.

Din păcate, de asemenea, nu am remarcat demersuri care să ducă spre relansarea programului de consolidare, a cărui principală problemă o reprezintă prevederea legală potrivit căreia, pentru ca o clădire să intre în consolidare este necesar acordul tuturor proprietarilor din imobil.

O altă problemă pare a consta în aplicarea neuniformă a noii reglementări privind interzicerea funcționării unor magazine sau instituții care presupun aglomerarea unui număr mare de persoane, în clădiri cu bulină rosie. Astfel, în timp ce Cinematograful „Studio”, Teatrul „Nottara” și Cinema „Patria” și-au inchis porțile, Librăria „Papirus”, situată chiar lângă Cinema „Studio”, își continuă activitatea, cu bulina ei roșie cu tot. Mai mult, în imobilul care la parter găzduiește Librăria „Mihai Eminescu” se află și birourile Administrației Fondului Imobiliar și cele ale Direcției de Mediu, ambele instituții subordonate Municipalității, unde vin zilnic petenți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.